Przepis na pszenny chleb z rozmarynem powstał w myśl zasady, a co by było gdyby…? I tak niesieni fantazją stworzyliśmy takie oto cudo. A rozmaryn, tak jak inne zioła zamówiliśmy u Paczka z gospodarstwa.
Ciasto na chleb
W szklance zmieszajcie ze sobą drożdże (7 gram suchych lub 20 gram świeżych), pół łyżeczki cukru oraz 240 ml ciepłej wody. Odstawcie. Do miski wsypcie 400 gram mąki pszennej i zmieszajcie ją z płaską łyżeczką soli. Następnie dodajcie roztwór z drożdży, i przy użyciu haków wyróbcie ciasto. Czas potrzebny do wyrobienie ciasta to 10 minut. Po tym czasie uformujcie z ciasta kulę, włóżcie ją ponownie do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.
Formowanie ciasta
Po godzinie wyrastania rozprowadźcie trochę oliwy na dłoniach, a następnie uformujcie z ciasta podłużny chlebek, zagniatając jego przegi pod spód. Obtoczony w oliwie chlebek przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec powbijajcie kawałki świeżego rozmarynu i pieczcie pszenny chleb z rozmarynem przez 30 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów
7 gram suchych drożdży (lub 20 gram świeżych)
pół łyżeczki cukru
240 ml ciepłej wody
400 gram mąki pszennej
łyżeczka soli
oliwa, gałązka świeżego rozmarynu
Rada: ten chlebek to taka trochę kombinacja słoweńskiego chlebka (przepis tu: klik) z włoską foccacią. Po upieczeniu, wyciągacie gałązki rozmarynu i gotowe.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Inne nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik.
Jedna myśl na temat “Pszenny chleb z rozmarynem”