Ostatnią odwiedzoną przez nas w tej edycji festiwalu Restaurant Week było EDO Sushi Bar na krakowskim Kazimierzu. Restaurant Week: EDO Sushi Bar.
Festiwalowe menu
Menu A:
- przystawka – zupa misoshiru z tofu i wodorostami , klarowna na bazie rosołu dashi, przyprawionego pastą miso,
- danie główne – uczta dla koneserów japońskiej kuchni a w niej tempura wegetariańska, futomak klasyczny z grzybami shiitake, szpinakiem i omletem, do tego hosomak kampyo ze słodką tykwą oraz japońskie pikle,
- deser – creme brulee o smaku imbirowym.
Menu B:
- przystawka – zupa misoshiru z tofu i wodorostami , klarowna na bazie rosołu dashi, przyprawionego pastą miso,
- danie główne – uczta dla koneserów japońskiej kuchni a w niej yaki tori czyli szpadka z kurczaka, uramak z pieczonym łososiem, hosomak filadelfia z surimi, ogórkiem i serkiem kremowym oraz japońskie pikle,
- deser – creme brulee o smaku imbirowym.
Spróbowaliśmy obydwu i był to naprawdę dobry wybór.
Ładnie podane dania, dobrze połączone ze sobą smaki, to prawdziwa uczta oka i podniebienia. Pyszne, bardzo treściwe i bogate w smaku miso, delikatne sushi i fantastyczny creme brulee o zaskakująco przyjemnym, imbirowym posmaku. Do tego kojący wręcz wystrój samej restauracji i przemiła obsługa sprawiają, że w mgnieniu oka człowiek może przenieść się do odległej Japonii by choć przez chwilę doświadczyć jej uroków.
Słów kilka o EDO Sushi Bar
Sami o sobie piszą: „Joannie Ryciak i Piotrowi Zajączkowskiemu, twórcom i właścicielom EDO SUSHI, nie odpowiadał poziom nielicznych restauracji krakowskich, serwujących ten japoński przysmak Ich fascynacja kuchnią japońską nie ograniczała się jedynie do wizyt w azjatyckich, amerykańskich i zachodnioeuropejskich barach sushi, ale skłoniła ich także do gromadzenia fachowej literatury, uczestniczenia w wielodniowych szkoleniach i warsztatach sushi, aż wreszcie doprowadziła do pomysłu otwarcia własnej restauracji. U jej podstaw legło założenie maksymalnej zgodności stosowanych technik, materiałów, ceramiki, wyglądu i smaku sushi z japońskimi pierwowzorami, tak więc jedynymi polskimi produktami używanymi w EDO SUSHI pozostają: woda, sól i cukier.”
Dodatkowo, właściciele prowadzą sklep online, w którym możecie zaopatrzyć się w m.in. zestawy do sushi, ceramikę, kadzidełka, herbatę i produkty spożywcze oraz japońskie figurki.
O festiwalu
Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie.
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.
Na menu degustacyjne składają się dwa zestawy (do wyboru), a każdy z nich zawiera przystawkę, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie w sumie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 59 zł.
Czas trwania tej edycji festiwalu to 23/03-10/04.
Więcej o Restaurant Week przeczytacie tu: klik. A nasze wrażenia z poprzednich edycji tu (#JedzDlaZiemi #FoodFeelsGood):
- Restaurant Week w Krakowie 8-26 września! (William Rabbit Co)
- Restaurant Week w Krakowie – restauracja Barka
- Restaurant Week: Baszta U Ziyada
- Restaurant Week: Oranżeria Faustyny
- Restaurant Week: EDO Sushi Bar
- Restaurant Week: Awiw
EDO SUSHI BAR
ul.Bożego Ciała 3, Kraków
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.