słoweński chleb - belokranjska pogača

Słoweński chleb – belokranjska pogača

W związku z zaistniałą na świecie sytuacją postanowiliśmy, że na urlop pojedziemy tam, gdzie da się dojechać samochodem. I tak padło na Słowenię, ale zanim się tam wybierzemy, postanowiliśmy poeksperymentować kulinarnie z kuchnią tego kraju. I tak, dziś u nas na kolację słoweński chleb – belokranjska pogača.

Ciasto na chleb

W szklance zmieszajcie ze sobą drożdże (7 gram suchych lub 20 gram świeżych), pół łyżeczki cukru oraz 240 ml ciepłej wody. Odstawcie. Do miski wsypcie 400 gram mąki pszennej i zmieszajcie ją z płaską łyżeczką soli. Następnie dodajcie roztwór z drożdży, i przy użyciu haków wyróbcie ciasto. Czas potrzebny do wyrobienie ciasta to 10 minut. Po tym czasie uformujcie z ciasta kulę, włóżcie ją ponownie do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.

Formowanie ciasta

Poniżej podamy Wam dwa sposoby na formowanie chleba. Pierwszy, po upieczeniu będzie przypominał nasz polski, okrągły pszenny chleb, więc jeżeli akurat potrzebujecie pieczywa do kanapek, ten sprawdzi się idealnie. Drugi wyglądem będzie zbliżony do włoskiej foccaci. A więc świetnie sprawdzi się w roli dodatku do przystawek np. serów pleśniowych. Od was zależy, jaki kształt wybierzecie, przy czym drugi sposób jest tym orginalnym, słoweńskim.

Sposób pierwszy – à la polski okrągły chlebek

Po godzinie wyrastania ciasta wyróbcie je krótko w rękach, a jego końce schowajcie pod spód. Tak uformowane ciasto włóżcie ponownie do miski oprószonej mąką i odstawcie je na kolejne 40 minut. Po tym czasie przełóżcie ciasto do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, w której będziecie je piec. My piekliśmy nasz chlebek w naczyniu żaroodpornym, bez przykrywki. Górę ciasta ponacinajcie w kwadraty, tak jak jest to pokazane na zdjęciu poniżej. Na koniec posmarujcie chleb rozbełtanym jajkiej i posypcie kminkiem.

słoweński chleb - belokranjska pogača
słoweński chleb – sposób pierwszy
słoweński chleb - belokranjska pogača
słoweński chleb – sposób pierwszy

Sposób drugi – à la foccacia, jak w orginalnym przepisie

Po godzinie wyrastania ciasta wyróbcie je krótko w rękach, a jego końce schowajcie pod spód. Tak uformowane ciasto przełóżcie do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, w której będziecie je piec. My piekliśmy nasz chlebek w naczyniu żaroodpornym, bez przykrywki. Porozciągajcie ciasto w stronę krawędzi naczynia, żeby dobrze je wypełniło. Górę ciasta ponacinajcie w kwadraty, tak jak jest to pokazane na zdjęciu poniżej. Posmarujcie rozbełtanym jajkiej i posypcie kminkiem.

słoweński chleb - belokranjska pogača
belokranjska pogača – sposób drugi
słoweński chleb - belokranjska pogača
belokranjska pogača – sposób drugi

Słoweński chleb – belokranjska pogača – pieczenie

Chleb pieczcie 25 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem.

słoweński chleb - belokranjska pogača
słoweński chleb – belokranjska pogača sposób pierwszy
słoweński chleb - belokranjska pogača
słoweński chleb – belokranjska pogača sposób drugi

Lista zakupów

7 gram suchych drożdży (lub 20 gram świeżych)
pół łyżeczki cukru
240 ml ciepłej wody
400 gram mąki pszennej
łyżeczka soli
jedno jajko i kminek

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Inne nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik.

2 myśli na temat “Słoweński chleb – belokranjska pogača

  1. Pingback: domowe pieczywo

Dodaj komentarz