Makaron pochodzi się z Chin, pomidory z Ameryki, dodajmy do nich smażony boczek, keczup i otrzymamy spaghetti po japońsku.
Przygotowanie dania
W garnku zagotujcie wodę, posólcie, wrzućcie makaron i ugotujcie go al dente. Odcedźcie, ale zachowajcie dwie choche wody.
Na suchej patelni usmażcie boczek aż zrobi się chrupiący, po czym ściągnijcie go z patelni a na wytopiony tłuszcz wrzućcie poszatkowaną cebulę i smażcie przez 5 minut.
Następnie dodajcie pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w cieńkie plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno poszatkowane chilli.
Dodajcie keczup, wymieszajcie i gotujcie 3 minuty.
Na koniec dodajcie do sosu dwie choche wody spod makaronu, makaron, usmażonym boczek i masło. Dobrze wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze 3 minuty. Gotowe.
Lista zakupów – spaghetti po japońsku
- 100 gram wędzonego boczku w plastrach
- cebula
- 2cm kawałek papryczki chilli
- ząbek czosnku
- czerwona papryka
- 100 gram pieczarek
- 180ml keczupu
- łyżka masła
- sól
- 150 gram makaronu spaghetti
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Spaghetti po japońsku – źródło: „Gaijin gotuje” I.Orkin