Spaghetti po japońsku

Spaghetti po japońsku

Makaron pochodzi się z Chin, pomidory z Ameryki, dodajmy do nich smażony boczek, keczup i otrzymamy spaghetti po japońsku.

Przygotowanie dania

W garnku zagotujcie wodę, posólcie, wrzućcie makaron i ugotujcie go al dente. Odcedźcie, ale zachowajcie dwie choche wody.

Na suchej patelni usmażcie boczek aż zrobi się chrupiący, po czym ściągnijcie go z patelni a na wytopiony tłuszcz wrzućcie poszatkowaną cebulę i smażcie przez 5 minut.

Następnie dodajcie pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w cieńkie plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno poszatkowane chilli.

Dodajcie keczup, wymieszajcie i gotujcie 3 minuty.

Na koniec dodajcie do sosu dwie choche wody spod makaronu, makaron, usmażonym boczek i masło. Dobrze wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze 3 minuty. Gotowe.

Lista zakupów – spaghetti po japońsku

  • 100 gram wędzonego boczku w plastrach
  • cebula
  • 2cm kawałek papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryka
  • 100 gram pieczarek
  • 180ml keczupu
  • łyżka masła
  • sól
  • 150 gram makaronu spaghetti

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Spaghetti po japońsku – źródło: „Gaijin gotuje” I.Orkin

Dodaj komentarz