Tym daniem Ładniejsza zachwyciła Silniejszego – steki wołowe z masełkiem anchois, grillowaną papryką i ziemniaczkami w marynacie z tymianku i wędzonej papryki.
Przygotowanie masełka
Masło przełóżcie do miseczki. Dodajcie oliwę z oliwek oraz bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, kapary, anchois i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszajcie, przełóżcie do woreczka, uformujcie w ruloniki i schowajcie do zamrażarki na 15 minut.
Przygotowanie warzyw
Ziemniaki umyjcie, nie obierajcie, nie krójcie, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odcedźcie, pokrójcie na 2cm plastry.
Paprykę umyjcie, przekrójcie na pół, wydrążcie środek, pokrójcie na ćwiartki.
W misce zmieszajcie dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, tymianek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Dodajcie ziemniaki, paprykę, wymieszajcie i odstawcie. Czas zająć się mięsem
Przygotowanie steków wołowych
Rozgrzejcie patelnię grillową.
Steki wyciągnijcie z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrały temperatury pokojowej.
Osuszcie je papierowym ręcznikiem, po czym posmarujcie z jednej strony olejem rzepakowym. Wetrzyjcie olej w mięso (na razie po jednej stronie), posólcie i posmarowaną stroną połóżcie na rozgrzanej patelni grillowej.
Przez 5 kolejnych minut nie ruszajcie mięsa. Przed upływem tego czasu posmarujcie steki ponownie olejem (stronę wcześniej nie posmarowaną), posólcie i dopiero po tym czasie szczypcami (nie widelcem, bo wypłyną soki) obróćcie steki na drugą stronę. Z kolei usmażoną stronę posypcie czarnym pieprzem. Smażcie steki kolejne 5 minut.
Upieczone steki przełóżcie na kratkę i dajcie im 5 minut by mięso odpoczęło.
Teraz na patelnię przełóżcie ziemniaki z papryką i smażcie tyle, ile odpoczywa mięso czyli 5 minut, od czasu do czasu przewracając ze strony na stronę. Ziemniaki są już ugotowane, więc mają się tylko lekko zrumienić, z kolei papryka ma być chrupiąca.
Podanie dania
Na talerzu ułóżcie pieczone ziemniaki oraz paprykę. Następnie steki, które możecie pokroić w plastry lub podać w całości. Na stekach ułóżcie plasterki masełka z anchois.
Lista zakupów – steki wołowe z masełkiem anchois
- jeden Rostbeef (około 300 gram)
- jeden antrykot (około 300 gram)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz czarny
- 2 duże ziemniaki
- jedna papryka czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po jednej łyżce suszonego tymianku i wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżki masła
- dwa ząbki czosnku
- 5 kaparów
- 1 filecik anchois
- 1/4 papryczki chilli