Dziś na obiad vege fit burgery w sałacie z domowym sosem tatarskim, w wersji fit oczywiście.
Fit burgery w wersji vege
Fasolę, ciecierzycę i soczewicę przesypcie do miski, zalejcie dużą ilością wody i zostawcie na noc do namoczenia.
Następnego dnia zawartość miski przełóżcie do garnka, dolejcie wody, dodajcie sól i gotujcie przez półtorej godziny.
Kaszę gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane strączki i kaszę. odcedźcie i odstawcie na bok do wystygnięcia.
Po wystudzeniu całość zblendujcie (ale nie na papkę).
W misce zmieszajcie 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po 30 gram poszatkowanych kaparów, pestek słonecznika i siemienia lnianego, przyprawy (sól, po pół łyżki kuminu, pieprzu cayenne, mielonej kolędry) oraz pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki.
Dodajcie zblendowane strączki, kaszę, dwa jajka oraz sok z połówki cytryny i najlepiej ręką całość wyróbcie gładką masę.
Uformujcie 10 kotlecików i ułóżcie je na kratce z piekarnika, wyłożonej papierem do piedczenia.
Burgery pieczcie 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Sos tatarski w wersji fit
Jajko ugotujcie na twardo i pokrójcie w drobną kostkę.
Ogórki kiszone, marynowane pieczarki i cebulę oraz szczypior również pokrójcie w kostkę.
Dodajcie starty sól i pieprz oraz jogurt naturalny. Wymieszajcie.
Podanie
Cztery liście sałaty rzymskiej (lub lodowej) ułóżcie na sobie, następnie połóżcie na nich vege koltecik, nałóżcie na niego łyżkę sosu tatarskiego a na wierzch plasterki pomidora. Całość posólcie popieprzcie i zepnijcie patyczkiem do szaszłyków. Smacznego!
Lista zakupów – vege fit burgery w sałacie
- 100 gram suchej białej fasoli (263 kcal)
- 100 gram suchej ciecierzycy (364 kcal)
- 100 gram suchej soczewicy (340 kcal)
- 100 gram ugotowanej kaszy gryczanej (102 kcal)
- 1 cebula (66 kcal)
- 30 gram kaparów (6 kcal)
- 2 jajka (160 kcal)
- 30 gram pestek słonecznika (174 kcal)
- 30 gram siemienia lnianego (150 kcal)
- po pół łyżki kuminu, pieprzu cayenne, kolędry
- sól
- sok z połówki cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
Info: całość ma 1 592 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 10 kotlecików, każdy po 163 kcal. Możecie zjeść je z bułką, świeżymi warzywami i frytkami z batata. - 1 jajko (80 kcal)
- 120 gram kiszonych ogórków (14 kcal)
- 50 gram marynowanych pieczarek (22 kcal)
- pół cebuli plus szczypior (33 kcal)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (69 kcal)
- sól, pieprz
Info: całość ma 218 kcal. - liść sałaty (1 liść ma 1 kalorię)
- plaster pomidora (4 kcal)
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.