Ulubione ciasto agenta Dale Coopera, badającego sprawę morderstwa Laury Palmer, zamawiane za każdym razem gdy tylko pojawiał się (w istniejącej naprawdę!) jadłodajni Double R Dinner – innymi słowy oto przed Wami wiśniowa tarta z Miasteczka Twin Peaks. Obowiązkowo z kubkiem „damn fine coffee„!
Przygotowanie ciasta
W osobnym naczyniu wymieszajcie 120ml zimnego mleka i ocet. Mleko się zważy, ale tak ma być.
W misce zmieszajcie mąkę tortową, łyżkę stewii i łyżkę soli. Dodajcie starte na dużych oczkach masło. Zacznijcie dodawać po łyżce mleka z octem i wyróbcie ciasto, ale nie za długo, po prostu szybko je zagniećcie.
Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, z każdej uformujcie kulę, zawincie w folię i wstawcie do lodówki na godzinę.
Przygotowanie nadzienia
Do rondelka przełóżcie wydrylowane wiśnie, mąkę kukurydzianą, 100 gram stewii, pół łyżeczki soli, wymieszajcie i gotujcie 20 minut, od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliło.
Wlejcie wiśniówkę, wymieszajcie i wystudźcie masę.
Pieczenie
Jedną część ciasta rozwałkujcie na blacie oprószonym mąką, tak by miał grubość 3mm. Przełóżcie go do foremki i schłódźcie ponownie w lodówce.
W tym samym czasie wyjmijcie drugą porcję ciasta, rozwałkujcie na prostokąt o grubości również 3mm po czym potnijcie go na 5 długich, równych pasów.
Z lodówki wyciągnijcie foremkę ze spodem, przełóżcie na nią wiśniowe nadzienie i przykryjcie pasami z drugiej porcji ciasta. Krawędzie góry i dołu sklejcie.
Tartę posmarujcie jajkiem rozbełtanym z 60ml mleka i posmarujcie nim pasy ciasta. Całość posypcie cukrem pudrem.
Ciasto pieczcie najpierw 20 minut w 220 stopniach (w połowie pieczenia obróćcie je o 180 stopni) a następnie 30 minut w 180 stopniach.
Lista zakupów – Wiśniowa tarta z Miasteczka Twin Peaks
- 120ml zimnego mleka 3,2% + 60ml
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soli + 1/2 łyżeczki
- 1 łyżka stewii (lub 2 cukru)
- 340gr mąki pszennej tortowej
- 227gr zimnego masła
- jajko
- 800gr wiśni (u nas mrożone)
- 100gr stewii (lub 200gr cukru trzcinowego)
- 36gr mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wiśniówki
- cukier puder do posypania
Całość po upieczeniu waży 1,02kg i ma 3 644 kcal. 100 gram cherry pie to 360 kcal.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: cooking.nytimes.com
Troche spalona jak na dobre ciastko.
Kwestia oświetlenia. Na kolejnym zdjęciu, zrobionym po wystudzeniu tarty widać, że nie jest spalona.