Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

O Panettone pisaliśmy przy okazji wpisu Święta Bożego Narodzenia na świecie – Ameryki. Ciasto to, poza Włochami, cieszy się dużą popularnością m.in. w Argentynie, Chile, Peru i Urugwaju. Dzisiaj upieczemy ją sami – włoska babka Panettone wersja polska czas start!

Przygotowanie ciasta na Panettone

15 gram świeżych drożdży rozpuśćcie w 4 łyżkach ciepłego mleka, razem z 1 łyżką mąki pszennej i 1 łyżeczką cukru. Przykryjcie i odstawcie na bok na jakieś 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Do miski wsypcie 350 gram mąki pszennej tortowej, 50 gram cukru, szczyptę soli, po 50 gram rodzynek i mieszanki orzechów, po 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz kandyzowanych owoców. Dodajcie zaczyn drożdżowy, 100 gram masła i 3 jajka. Wyrabiajcie ciasto hakami, przez 10 minut. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie je wyróbcie.

Pieczenie

Foremkę wysmarujcie cieńko masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 20cm poza formę, na sztywno, ponieważ babka urośnie do góry, trzeba więc nadać jej odpowiedni kształt.
Przełóżcie ciasto do tak przygotowanej foremki, przykryjcie i odstawcie na 45 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie polejcie górę babki Penettone 3 łyżkami roztopionego masła i pieczcie 35min w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu, możecie udekorować babkę Penettone lukrem oraz skórką pomarańczową.

Lista zakupów – włoska babka Panettone

15 gram świeżych drożdży
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
350 gram mąki pszennej tortowej
100 gram masła
3 jajka
szczypta soli
50 gram cukru
50 gram rodzynek
50 gram mieszanki orzechów (u nas włoskie, laskowe)
3 łyżki skórki pomarańczowej
3 łyżki innych kandyzowanych owoców (u nas gotowa mieszanka)

Włoska babka Panettone
Włoska babka Panettone
Włoska babka Panettone
Włoska babka Panettone

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.

Dodaj komentarz