Mało składników, szybki czas przygotowania. Ziemniaczano szpinakowe kotleciki polecają się na obiad. Wege obiad.
Przygotowanie dania
Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odcedzcie, utłuczcie na puree i przestudźcie.
Szpinak umyjcie, zalejcie wrzątkiem i blanszujcie przez 3 minuty. Odsączcie na sitku, ociśnijcie porządnie z wody i drobno poszatkujcie nożem.
W misce zmieszajcie utłuczone ziemniaki, poszatkowany szpinak, startą mozzarellę. Dodajcie sól i pieprz, ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na godzinę żeby masa porządnie się schłodziła i łatwiej było formować z niej kotleciki.
Po tym czasie wyciągnijcie masę z lodówki i uformujcie z niej małe kotleciki. Zacznijcie od formowania kulek a następnie lekko je spłaszczcie.
Kotleciki obtoczcie w odrobinie mąki, nadmiar strzepcie.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy i smażcie na nim kotleciki przez 3 minuty z każdej strony.
Lista zakupów – Ziemniaczano szpinakowe kotleciki
- 625 gram ziemniaków
- 250 gram szpinaku
- 100 gram tartej mozzarelli
- mąka
- olej rzepakowy
- sól pieprz
Rada: do masy możecie dodać też usmażoną na oliwie pieczarki, cebulę, boczek oraz natkę.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.