Rozgrzewająca zupa warzywna

Rozgrzewająca zupa warzywna

Dziś na kolację szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca zupa warzywna. Łatwa do przyrządzenia, niskokaloryczna, lekko pikantna i lekko wędzona, do tego bardzo smaczna. Idealna na kolację.

To taki nasz sekretny sposób na poradzenie sobie z dogorywającymi w lodówce warzywami, zwłaszcza gdy kończą się inne produkty więc trzeba zrobić zakupy, ale żal jest wyrzucić niezjedzone resztki.

Przygotowanie zupy

Umyjcie warzywa i obierzcie te które trzeba.

Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz paprykę pokrójcie w kostkę.

Pora pokrójcie w cieńkie półplasterki.

Cukinię i pieczarki pokrójcie w większą kostkę.

Natkę, lubczyk i kolendrę poszatkujcie.

Do garnka wlejcie olej, podgrzejcie. Dodajcie kumin i pieprz cayenne, wymieszajcie, dodajcie poszatkowany czosnek, wymieszajcie i smażcie minutę.

Teraz dodajcie warzywa (oprócz szpinaku i kolendry), wymieszajcie i smażcie kolejne 2-3 minuty.

Następnie wlejcie 500 ml wody, dodajcie sól, wędzoną paprykę i gotujcie zupę 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodajcie szpinak i kolendrę i gotujcie jeszcze 5 minut.

Lista zakupów – rozgrzewająca zupa warzywna

  • 37 gram pora (22 kcal)
  • 1 ząbek czosnku
  • 85 gram marchewki (28 kcal)
  • 85 gram pietruszki (39 kcal)
  • 225 gram cukinii (37 kcal)
  • 238 gram pieczarek (67 kcal)
  • 1 papryka (74 kcal)
  • 1 ziemniak (60 kcal)
  • łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
  • sól, szczypta pieprzu cayenne, kumin, papryka wędzoną
  • lubczyk, natka, kolendra
    Info: całość ma 363 kcal. Dodatkowo możecie osobno ugotować do niej makaron ryżowy.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz