Kurczak zapiekany w pesto z natki

Kurczak zapiekany w pesto z nerkowców

W tym przepisie możecie użyć samych udek lub kawałków mięsa z ugotowanego w aromatycznym bulionie kurczaka – Kurczak zapiekany w pesto z nerkowców.

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka umyjcie, przełóżcie do garnka, dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, laski cynamonu, goździki, sól, pieprz, zalejcie wodą (by zakryła kurczaka do połowy), gotujcie pod przykryciem przez godzinę.

Po tym czasie obróćcie kurczaka i gotujcie kolejną godzinę.

Odcedźcie, wystudźcie, wstawcie na noc do lodówki.

Przygotowanie pesto

Blenderem zmiksujcie natkę, sok z cytryny, nerkowce i oliwę z oliwy.

Dodajcie pieprz cayenne, kurkumę, kumin, cynamon, sól, kardamon. Porządnie wszystko wymieszajcie.

Ugotowanego kurczaka wyciągnijcie z lodówki, obierzcie ze skóry, usuńcie kości a mięso porwijcie na kawałki.

Dodajcie do mięsa pesto z natki, wymieszajcie, przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenenia i grillujcie w piekarniku przez 30-40 minut, w 200 stopniach, aż mięso się zrumieni.

Lista zakupów – Kurczak zapiekany w pesto z nerkowców

Gotowane mięso z kurczaka

  • cały wypatroszony kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 laski cynamonu
  • czarny pieprz
  • 3 goździki
  • sól

Pesto do zapiekania kurczaka

  • ugotowane mięso z kurczaka
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • 50 gram nerkowców
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka kurkumy
  • po pół lyżeczki mielonego kuminu, cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz