Pyszny, szybki w przygotowaniu krem z batatów i ziemniaków, z grzankami zapieczonymi z karmelizowaną cebulką i mozzarellą.
Przygotowanie dania
Bataty, ziemniaki, marchewkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę.
Cebulę obierzcie i drobno poszatkujcie.
W garnku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie cebulę i zeszklijcie.
Następnie dodajcie pokrojone warzywa, sól, pieprz. Całość wymieszajcie i smażcie przez 2-3 minuty.
Wlejcie bulion i gotujcie zupę, aż warzywa zmiękną.
Na koniec całość zblendujcie na gładki krem.
Czerwoną cebulę obierzcie i pokrójcie w cieńkie półplasterki.
W garnku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie cebulę i smażcie aż się zeszkli. Dodajcie cukier trzcinowy, przesmażcie, następnie wino, ocet, sól, pieprz, tymianek i ponownie wszystko przesmażcie, po czym gotujcie do odparowania płynów.
Bułkę pokrójcie na kromki, skropcie odrobiną oliwy. Nałóżcie na nie karmelizowaną cebulkę, posypcie tartą mozzarellą i pieczcie w piekarniku przez 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów krem z batatów i ziemniaków
- 2 bataty
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 500ml bulionu
- sól pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 bułka
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki wiśniówki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- tymianek
- tarta mozzarella
Rada: jako dodatek do zupy, zamiast grzanek, możecie uprażyć na patelni nasiona słonecznika lub dyni, dodać posiekaną natkę, groszek ptysiowy, łyżkę śmietany lub usmażone kawałki boczku.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.