Gąska Kraków

Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina 2020

Listopad jest miesiącem, w którym dużo dzieje się kulinarnie w Polsce. Obecnie trwa Tydzień Kuchni Polskiej 2020, o którym pisaliśmy tu: klik. Ruszyła też akcja Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina 2020, i o tym poniżej.

Wziąć w niej udział możecie na dwa sposoby, albo robiąc zakupy w internetowym sklepie, albo zamawiając dania z biorących udział w akcji restauracji.

Zamów gęsinę do domu

Odnośnie pierwszego sposobu, czyli sklepu internetowego klik, a w zasadzie platformy internetowej, za jej pomocą możecie albo skontaktować się bezpośrednio z producentami i od nich zamówić interesujące Was produkty z dostawą do domu. Albo zrobić zakupy bezpośrednio na stronie, wybierając produkty dostępne z opcją „dodaj do koszyka„. A jest z czego wybierać, znajdziecie tu ponad 120 produktów z gęsiny oraz różnego rodzaju przetwory:

– całe tuszki gęsie z podrobami, gęsi faszerowane, gęsie pipki (gęsie szyjki lub żołądki nadziewane farszem z ziemniaków i cebuli, tradycyjne danie kuchni żydowskiej), kiełbasę, kabanosy, pasztety z gęsi, półgęsek (peklowana i wędzona pierś z gęsi, tradycyjne danie kuchni staropolskiej), okrasę z gęsi (o której pisaliśmy tu: klik), pierogi z gęsiną,
– czerninę w słoiku, zupę wrekowo na gasenie
(brukwiową na gęsinie o której pisaliśmy tu: klik), rosół z gęsi,
– kaczkę, królika, kurę,
– przetwory, takie jak marynowane borowiki i inne grzyby, owoce w syropie, mus z czeremchy, przeciery owocowe, syropy.

Uwaga: sprawdźcie u każdego sprzedawcy warunki dostawy, większość z nich którzy ją oferują robią to, ale tylko lokalnie.

Zamów gęsinę z restauracji

Drugim sposobem jest zamówienie dań z krakowskich restauracji serwujących gęsinę w ramach akcji Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina 2020 (lista poniżej).

Na stronie wydarzenia lista restauracji biorących udział w akcji jest znacznie dłuższa, podpytaliśmy jednak ich właścicieli, i niestety w tym roku tylko cztery restauracje mogą sobie pozwolić na wzięcie udziału w akcji Czas na Gęsinę.

  • Gąska Kuchnia Polska, ul.Limanowskiego 1, Kraków – w menu smażona gęsia wątróbka, sałatka z gęsią, bulion z gęsi, pierś, udko z gęsi, szarpana gęsina, pierogi z gęsiną. Zamówienia przyjmowane telefonicznie (604 957 571) na określoną godzinę odbioru.
  • Restauracja Pod Baranem, ul Św Gertrudy 21, Kraków – w menu pasztet z gęsich wątróbek, półgęsek, talerz św.Marcina (udko gęsie pieczone, modra kapusta, knedel św. Marcina), gulasz z gęsich żołądków, gęś pieczona. Zamówienia przyjmowane telefonicznie (12 429 40 22) do 10/11, odbiór osobisty 11/11 w godzinach 13:00-16:00.
  • Restauracja Sławkowska 1, ul.Sławkowska 1, Kraków – w menu pierogi z gęsią owsianą, kaszą kus kus, sosem maślano-szałwiowym i parmezanem. Zamówienia przyjmowane za pomocą Wolt i telefonicznie (12 422 51 41) z odbiorem własnym.
  • Restauracja w Starej Kuchni, ul.Św. Tomasza 8, Kraków – niestety nie oferują dań z gęsiny, ale dzielą się przepisem na paszteciki kasztanowo-migdałowe, więcej tu: klik.

Dodatkowo, restauracją nie wymienioną na stronie Czas Na Gęsinę, ale mająca całkiem ciekawy zestaw u siebie jest Albertina, ul.Dominikańska 3, Kraków. Zamówienia przyjmowane telefonicznie (+48 570-136-720, 12 333 41 10). W menu dania które możecie zamówić osobno, lub w zestawie o obniżonej cenie:
– półgęsek z salsą z kiszonek,
– pipki gęsie z kaszą sorgo i warzywami Julienne,
– duszone udko gęsi z puree z dyni i duszoną kapustą.

A dodatkowo kupicie tu też rogale świętomarcińskie.

Rogale

A skoro mowa już o rogalach, to jeżeli po takiej uczcie wystarczy Wam jeszcze miejsca na deser, to na zakończenie proponujemy rogale a la świętomarcińskie. Dla tych z Was, którzy nie lubią albo nie umieją czekać (więc zamawianie ich kurierem z Poznania nie wchodzi w grę), przygotowaliśmy listę krakowskich piekarni, w których możecie je zamówić z dostawą do domu lub odbiorem osobistym.

  • SZKLARNIA ul.Krowoderska 39 (rogale sprzedawane na miejscu)
  • Piekarnia Binkowskich ul.Długa 7, Kraków (zamówienia można składać telefonicznie 12 422 93 39, istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres)
  • Zielony Talerz (zamówienia można składać dziś do godziny 18:00 przez zielonytalerz@gmail.com, telefonicznie 509 327 223 i 663 516 323, istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres w dniu jutrzejszym, minimalna kwota zamówienia 25zł)
  • Cukiernia Starowicz ul.św. Wawrzyńca 32, Kraków (zamówienia można składać osobiście w cukierni przy ulicy św. Wawrzyńca 32, odbiór 10-11/11 w godzinach 10:00 do 16:00. Rogale będą też dostępne w sklepach: Biovert.pl, Eco Deli, Eco spiżarnia. Dla zamówień z dowozem, zamówienia można składać przez sklep Roślinny dla zamówień min. 10 sztuk).
  • Słodkości by Oskar Zasuń Chef (zamówienia można składać do 09/11 do godziny 19:00 przez biuro@slodkoscibyoz.pl lub przez FB/Instagram. Istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres dla zamówień powyżej 75zł)
  • Galeria Tortów Artystycznych ul.Romanowicza 1, ul. Ruczaj 43/U3 (zamówienia można składać za pomocą sklepu internetowego, istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres, a przy odbiorze osobistym na Ruczaju i Zabłociu obowiązuje rabat 15%)

Rogal rogalowi nierówny

Nie każdy rogal może być nazywany rogalem świętomarcińskim.

Tradycja jego wypieku sięga roku 1860, a cukiernie, by móc nazywać swoje rogale rogalami świętomarcińskimi, muszą uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Dodatkowo, od 2008 roku, rogal świętomarciński posiada unijny znak geograficzny i certyfikat „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej„. Dlatego ten oryginalny, jedynie prawdziwy rogal powstaje tylko i wyłącznie w Poznaniu oraz w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Listę cukierni z certyfikatem znajdziecie tu: klik. A dla tych, którzy jednak chcą zamówić je prosto z Poznania polecamy piekarnię Natura (Rogaleswietomarcinskie.com). Dodatkowo, możeciespróbować swoich sił w kuchni i sami upiec je w domu, przepis na rogala świętomarcińskiego podajemy tu: klik.

Jeśli chodzi o składniki, to zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komicji (UE) NR 597/2013 z dnia 19 czerwca 2013 oraz Recepturą Rogala Świętomarcińskiego Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu rogal świętomarciński:
– ma kształt półksiężyca,
– jego masa wynosi od 150 do 250 gram,
– ciasto na rogale jest zrobione z mąki pszennej (>27 % elastycznego glutenu), MARGARYNY (sic!), mleka, jaj, cukru, drożdży, aromatu cytrynowego i soli,
– masa do rogali zrobiona jest z białego maku, cukru, okruchów, masy jajowej, MARGARYNY (sic!), rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub owoców kandyzowanych (skórka pomarańczy, gruszka, czereśnia) oraz aromatu migdałowego,
– rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami.

Podkreślamy tu margarynę, ponieważ w sieci pojawiło się sporo artykułów głoszących, że prawdziwe rogale świętomarcińskie robione są z masła. No cóż, rozporządzenie Komisji UE i Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego twierdzą inaczej. Hm… i kto ma rację?

Więcej informacji o akcji znajdziecie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

2 myśli na temat “Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina 2020

Dodaj komentarz