Nie każdy rogal może być nazwany rogalem świętomarcińskim. Sporo kontrowersji budzi też jego receptura. Jak więc powinien smakować ten prawdziwy i gdzie można go spróbować? Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu na temat Rogale świętomarcińskie – cała prawda o…
Rogal rogalowi nierówny
Tradycja jego wypieku sięga roku 1860, a cukiernie, by móc nazywać swoje rogale rogalami świętomarcińskimi, muszą uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego.
Dodatkowo, od 2008 roku, rogal świętomarciński posiada unijny znak geograficzny i certyfikat „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej„.
Dlatego ten oryginalny, jedynie prawdziwy rogal powstaje tylko i wyłącznie w Poznaniu oraz w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Listę cukierni z certyfikatem znajdziecie tu: klik. Obejmuje ona aż 91 cukierni, z czego 36 z nich znajduje się w Poznaniu.
Nie oznacza to, że mieszkając w innej części Polski tracicie szansę na spórbowanie prawdziwego, świętomarcińskiego rogala. Nic z tych rzeczy. W dobie internetu wszystko jest możliwe. Rogale świętomarcińskie możecie zamówić przez internet, na przykład z poznańskiej piekarni Natura (Rogaleswietomarcinskie.com Piekarnia – Cukiernia „Natura” Zbigniew Piskorski). A dla tych ambitniejszych, chcących spróbować swoich sił w kuchni, piekarnia podaje przepis na rogale do samodzielnego wykonania w domu: klik.
Diabeł tkwi w szczegółach, rogale świętomarcińskie – cała prawda o…
Jeśli chodzi o składniki, to zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komicji (UE) NR 597/2013 z dnia 19 czerwca 2013 oraz Recepturą Rogala Świętomarcińskiego Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu rogal świętomarciński:
– ma kształt półksiężyca,
– jego masa wynosi od 150 do 250 gram,
– ciasto na rogale jest zrobione z mąki pszennej (>27 % elastycznego glutenu), MARGARYNY (sic!), mleka, jaj, cukru, drożdży, aromatu cytrynowego i soli,
– masa do rogali zrobiona jest z białego maku, cukru, okruchów, masy jajowej, MARGARYNY (sic!), rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub owoców kandyzowanych (skórka pomarańczy, gruszka, czereśnia) oraz aromatu migdałowego,
– rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami.
Podkreślamy tu margarynę, ponieważ w sieci pojawiło się sporo artykułów głoszących, że prawdziwe rogale świętomarcińskie robione są z masła. No cóż, rozporządzenie Komisji UE i Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego twierdzą inaczej. I to ich zdaniu ufamy najbardziej.
Tymczasem w Krakowie
Oczywistym jest, że żadna z krakowskich cukierni nie posiada certyfikatu na wypiek oryginalnych, poznańskich rogali świętomarcińskich. Dlatego serwują one rogale à la te marcińskie, z opcją dostawy lub odbiorem osobistym. Lista cukierni poniżej, ale uwaga, rogale nie są w sprzedaży przez cały rok, dlatego warto śledzić ich funpage i zamówić je sobie z wyprzedzeniem. A tym którzy nie zdążą, zostają zawsze Lidl – tam rogale pojawiają się już na kilka dni przed dniem 11 listopada, i są w sprzedaży przez kolejne już po święcie.
- SZKLARNIA ul.Krowoderska 39 (rogale sprzedawane na miejscu)
- Piekarnia Binkowskich ul.Długa 7, Kraków (zamówienia można składać telefonicznie 12 422 93 39, istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres)
- Zielony Talerz (zamówienia można składać przez zielonytalerz@gmail.com, telefonicznie 509 327 223 i 663 516 323, istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres przy minimalnym zamówieniu na kwotę 25zł)
- Cukiernia Starowicz ul.św. Wawrzyńca 32, Kraków (zamówienia można składać osobiście w cukierni przy ulicy św. Wawrzyńca 32, odbiór osobisty. Rogale są też dostępne w sklepach: Biovert.pl, Eco Deli, Eco spiżarnia. Dla zamówień z dowozem, zamówienia można składać przez sklep Roślinny dla zamówień min. 10 sztuk).
- Słodkości by Oskar Zasuń Chef (zamówienia można składać przez biuro@slodkoscibyoz.pl lub przez FB/Instagram. Istnieje możliwość dowozu pod wskazany adres dla zamówień powyżej 75zł).
My mieliśmy okazję spróbować rogali z 2 miejsc
Galeria Tortów Artystycznych
- ul.Romanowicza 1, ul. Ruczaj 43/U3,
- zamówienia można składać za pomocą sklepu internetowego, z dowozem pod wskazany adres,
- z kolei przy odbiorze osobistym na Ruczaju i Zabłociu obowiązuje rabat 15%,
- dodatkowo, wybieracją Ruczaj musicie taką informację podać w komentarzu do zamówienia. My w 2020 nie podaliśmy jej i na miejscu okazało się, że nasze rogale czekają na nas w innej części miasta, na Zabłociu, a że było już późno i przyszliśmy na Ruczaj pieszo, to nie mieliśmy już szansy na ich odebranie, za co bardzo przepraszamy Galerię Tortów Artystycznych na Zabłociu. W 2021 zamówiliśmy je po prostu z dostawą, a efekt widać na zdjęciu.
Nad & Greg
- Rynek Podgórski 11, Kraków Podgórze,
- kupiliśmy je na miejscu, spacerując popołudniem po Podgórzu, bez wcześniejszej rezerwacji.
Dodatkowo, oprócz cukierni i w połączeniu z wydarzeniami Czas na Gęsinę oraz Gęsina na Świętego Marcina, niektóre krakowskie restauracje w swoim menu również oferują marcinkowe rogale.
- Albertina, ul.Dominikańska 3, Kraków. Zamówienia przyjmowane telefonicznie (+48 570-136-720, 12 333 41 10). W menu dania które możecie zamówić osobno, lub w zestawie o obniżonej cenie:
– półgęsek z salsą z kiszonek,
– pipki gęsie z kaszą sorgo i warzywami Julienne,
– duszone udko gęsi z puree z dyni i duszoną kapustą. Naszą recenzję z tego roku znajdziecie tu: klik. - Gąska Kuchnia Polska, ul.Limanowskiego 1, Kraków. Zamówienia przyjmowane telefonicznie (604 957 571) na określoną godzinę odbioru. W ich menu menu przez cały rok zamówicie:
– smażoną gęsią wątróbkę, sałatkę z gęsią, bulion z gęsi, pierś, i udko z gęsi, szarpaną gęsinę czy pierogi z gęsiną. Naszą recenzję z 2016 roku znajdziecie tu: klik.
A poniżej zdjęcia krakowskich rogali wypiekanych na św. Marcina (zebrane od znajomych). Jak widać ich wielkość, pomada i dodatki zależą od fantazji lokalnych cukierników.
Więcej o akcji Tydzień Kuchni Polskiej 2020 znajdziecie tu: klik i tu: klik. Z kolei o Kujawsko-pomorskiej gęsinie na świętego Marcina 2020 poczytacie tu: klik.
Więcej informacji o nas znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.