Fit proziaki z ziarnami

Fit proziaki z ziarnami

Co powiecie na proziaki, ale nie te białe, klasyczne, ale fit proziaki z ziarnami, z mąki graham, bez grama tłuszczu, smażone na suchej patelni? Brzmi dobrze, prawda?

Przygotowanie ciasta na proziaki

W misce zmieszajcie 350 gram mąki pszennej graham typ 1850 z 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/3 łyżeczki soli.
Dodajcie po 20 gram ziaren słonecznika, dyni i tyle samo siemienia lnianego. Całość dobrze wymieszajcie.
Wlejcie 250 ml wody w temperaturze pokojowej i wyróbcie ciasto. U nas robotem zajęło to około 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawcie na kwadrans na bok.
Po tym czasie podzielcie je na 12 równych części.
Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie dłońmi uformujcie z nich cieńkie placuszki.
Proziaki smażcie na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, bez tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony.
Następnego dnia, zwyczajnie podgrzejcie je na suchej patelni, opiekając z każdej strony po minucie, dwóch. Do ciasta, zamiast ziaren, możecie dodać też zioła albo paprykę słodką.

Fit proziaki z ziarnami
Fit proziaki z ziarnami

Lista zakupów – fit proziaki z ziarnami

  • 350 gram mąki graham typ 1850 (1 158 kcal)
  • 250 ml wody
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 20 gram łuskanego słoneczniku (117 kcal)
  • 20 gram siemienia lnianego (107 kcal)
  • 20 gram łuskanych pestek dyni (90 kcal)
    Info: z podanych proporcji otrzymacie 12 proziaków, każdy po 123 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz