Co powiecie na proziaki, ale nie te białe, klasyczne, ale fit proziaki z ziarnami, z mąki graham, bez grama tłuszczu, smażone na suchej patelni? Brzmi dobrze, prawda?
Przygotowanie ciasta na proziaki
W misce zmieszajcie 350 gram mąki pszennej graham typ 1850 z 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/3 łyżeczki soli.
Dodajcie po 20 gram ziaren słonecznika, dyni i tyle samo siemienia lnianego. Całość dobrze wymieszajcie.
Wlejcie 250 ml wody w temperaturze pokojowej i wyróbcie ciasto. U nas robotem zajęło to około 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawcie na kwadrans na bok.
Po tym czasie podzielcie je na 12 równych części.
Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie dłońmi uformujcie z nich cieńkie placuszki.
Proziaki smażcie na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, bez tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony.
Następnego dnia, zwyczajnie podgrzejcie je na suchej patelni, opiekając z każdej strony po minucie, dwóch. Do ciasta, zamiast ziaren, możecie dodać też zioła albo paprykę słodką.
Lista zakupów – fit proziaki z ziarnami
- 350 gram mąki graham typ 1850 (1 158 kcal)
- 250 ml wody
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 20 gram łuskanego słoneczniku (117 kcal)
- 20 gram siemienia lnianego (107 kcal)
- 20 gram łuskanych pestek dyni (90 kcal)
Info: z podanych proporcji otrzymacie 12 proziaków, każdy po 123 kcal.