Dziś na obiad casserole z cukinii, czyli szybka w przygotowaniu zapiekanka z dodatkiem płatków chilli, jajka i mozzarelli.
Przygotowanie zapiekanki
Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na dużych oczkach. My użyliśmy do tego malaksera.
Do cukinii dodajcie wyciśnięty praską czosnek, olej, bułkę tartą, jajka, starty ser mozzarella oraz sól i pieprz, tymianek, wędzoną paprykę oraz płatki chilli.
Całość dobrze wymieszajcie i przełóżcie do foremki wyłżonej papierem do pieczenia.
Casserole pieczcie 50 minut w 190 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów – casserole z cukinii
- 1 kg cukinii (170 kcal)
- 4 ząbki czosnku (32 kcal)
- łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
- 5 łyżek bułki tartej (140 kcal)
- 50 gram tartego sera mozzarella (139 kcal)
- 4 jajka (288 kcal)
- sól, pieprz czarny
- po pół płaskiej łyżeczki tymianku i wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
Info: całość ma 857 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 6 porcji dania, każde po 143 kcal.
Rada: do casserole możecie dodać dowolne ulubione przyprawy, jak również posiekaną natkę lub koperek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Z kolei do cukinii, jako dodatkowe warzywo, możecie dodać startą marchewkę, kawałki brokuła czy kalafiora, a nawet pokrojone w cieńkie plastry surowe ziemniaki.
Casserole podawajcie z jogurtem naturalnym, surówką z sałaty i pomidorów czy sosem tzatziki.
Słów kilka o cukinii
Pochodzi z tej samej rodziny co dynia, melon i ogórek, nie mylić jej z kabaczkiem który jest większy, jasnozielony czy żółty. W 100 gramach cukineia ma raptem 30 kcal, do tego jest bogata w kwas foliowy i witaminę C. Posiada właściwości przeczyszczające i moczopędne. Przy zakupie najlepiej wybierać te małe, o długości do 20 cm. Cukinię należy przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia.