Dziś na obiad u nas młody bób. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Gotowanie bobu
W garnku zagotujcie litr posolonej wody. Pół kilograma bobu umyjcie i dodajcie do gotującej się wody, gotujcie 10 minut, aż zmięknie.
Sos
W garnku rozpuście dwie łyżki masła, dodajcie dwa starte na drobnych oczkach ząbki czosnku oraz drobno pokrojony pęczek koperku. Całość doprawcie solą i pieprzem. Następnie ugotowny bób obierzcie ze skórki i przełóżcie do garnka z sosem i wymieszajcie.
Lista zakupów
1/2 kg bobu
dwa ząbki czosnku
garść koperku
dwie łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Rada: zamiast koperku możecie użyć natki pietruszki, a do czosnku dorzucić starty parmezan. Możecie też dodać drobno pokrojone orzechy włoskie i ser pleśniowy typu blue. Jeśli zaś nie macie czasu bawić się w sos, wystarczy że na obrany, ciepły jeszcze bób położycie kawałeczki masła. Te pod wpływem temperatury rozpuszczą się i można zajadać. Dodatkowo my lubimy jeszcze dodawać go do popisowej carbonary silniejszego, różnych sałatek albo lepić z niego kopytka. To naprawdę fajne warzywo, które pasuje do wielu dań.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.