casserole z cukinii

Casserole z cukinii

Dziś na obiad casserole z cukinii, czyli szybka w przygotowaniu zapiekanka z dodatkiem płatków chilli, jajka i mozzarelli.

Przygotowanie zapiekanki

Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na dużych oczkach. My użyliśmy do tego malaksera.

Do cukinii dodajcie wyciśnięty praską czosnek, olej, bułkę tartą, jajka, starty ser mozzarella oraz sól i pieprz, tymianek, wędzoną paprykę oraz płatki chilli.

Całość dobrze wymieszajcie i przełóżcie do foremki wyłżonej papierem do pieczenia.

Casserole pieczcie 50 minut w 190 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Lista zakupów – casserole z cukinii

  • 1 kg cukinii (170 kcal)
  • 4 ząbki czosnku (32 kcal)
  • łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
  • 5 łyżek bułki tartej (140 kcal)
  • 50 gram tartego sera mozzarella (139 kcal)
  • 4 jajka (288 kcal)
  • sól, pieprz czarny
  • po pół płaskiej łyżeczki tymianku i wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
    Info: całość ma 857 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 6 porcji dania, każde po 143 kcal.

Rada: do casserole możecie dodać dowolne ulubione przyprawy, jak również posiekaną natkę lub koperek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Z kolei do cukinii, jako dodatkowe warzywo, możecie dodać startą marchewkę, kawałki brokuła czy kalafiora, a nawet pokrojone w cieńkie plastry surowe ziemniaki.

Casserole podawajcie z jogurtem naturalnym, surówką z sałaty i pomidorów czy sosem tzatziki.

Słów kilka o cukinii

Pochodzi z tej samej rodziny co dynia, melon i ogórek, nie mylić jej z kabaczkiem który jest większy, jasnozielony czy żółty. W 100 gramach cukineia ma raptem 30 kcal, do tego jest bogata w kwas foliowy i witaminę C. Posiada właściwości przeczyszczające i moczopędne. Przy zakupie najlepiej wybierać te małe, o długości do 20 cm. Cukinię należy przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz