Czekoladowo-bakaliowe fit ciasteczka

Domowe ciasteczka jeżyki w wersji fit

Dziś przepis na domowe ciasteczka jeżyki w wersji fit, idealne na drugie śniadanie, wybornie smakują z filiżanką kawy. Zdrowe, bez białego cukru i tłuszczu.

Przygotowanie masy na ciasteczka

Orzechy (włoskie, laskowe, migdały) pokrójcie na większe kawałki i razem ze słonecznikiem uprażcie na suchej patelni. 3-4 minuty wystarczą.
W misce zmieszajcie pokrojoną na większe kawałki suszoną żurawinę z posiekaną w kostkę gorzką czekoladą, miodem, masłem penaut butter, cynamonem, solą i jajkami.
Wymieszajcie całość, tak długo aż masa zrobi się gęsta i jednolita.
Następnie łyżką nałóżcie porcje masy na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem, formując płaskie ciasteczką.

Pieczenie

Ciasteczka pieczcie przez 25 minut w 140 stopniach, bez termoobiegu. Po tym czasie włączcie termoobieg i pieczcie je jeszcze 5 minut.

Lista zaków – domowe ciasteczka jeżyki w wersji fit

  • 19 gram orzechów laskowych (119 kcal)
  • 16 gram migdałów (93 kcal)
  • 13 gram orzechów włoskich (85 kcal)
  • 12 gram łuskanego słonecznika (68 kcal)
  • 31 gram suszonej żurawiny (95 kcal)
  • 36 gram gorzkiej czekolady (180 kcal)
  • 50 gram miodu (162 kcal)
  • 80 gram masła penaut butter (493 kcal)
  • 2 jajka (156 kcal)
  • szczypta soli i cynamonu
    Info: całość ma 1 451 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 12 ciasteczek, każy po 121 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz