Dziś przepis na domowe ciasteczka jeżyki w wersji fit, idealne na drugie śniadanie, wybornie smakują z filiżanką kawy. Zdrowe, bez białego cukru i tłuszczu.
Przygotowanie masy na ciasteczka
Orzechy (włoskie, laskowe, migdały) pokrójcie na większe kawałki i razem ze słonecznikiem uprażcie na suchej patelni. 3-4 minuty wystarczą.
W misce zmieszajcie pokrojoną na większe kawałki suszoną żurawinę z posiekaną w kostkę gorzką czekoladą, miodem, masłem penaut butter, cynamonem, solą i jajkami.
Wymieszajcie całość, tak długo aż masa zrobi się gęsta i jednolita.
Następnie łyżką nałóżcie porcje masy na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem, formując płaskie ciasteczką.
Pieczenie
Ciasteczka pieczcie przez 25 minut w 140 stopniach, bez termoobiegu. Po tym czasie włączcie termoobieg i pieczcie je jeszcze 5 minut.
Lista zaków – domowe ciasteczka jeżyki w wersji fit
- 19 gram orzechów laskowych (119 kcal)
- 16 gram migdałów (93 kcal)
- 13 gram orzechów włoskich (85 kcal)
- 12 gram łuskanego słonecznika (68 kcal)
- 31 gram suszonej żurawiny (95 kcal)
- 36 gram gorzkiej czekolady (180 kcal)
- 50 gram miodu (162 kcal)
- 80 gram masła penaut butter (493 kcal)
- 2 jajka (156 kcal)
- szczypta soli i cynamonu
Info: całość ma 1 451 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 12 ciasteczek, każy po 121 kcal.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.