Po dwóch miesiącach trzymania diety nadszedł czas na małą nagrodę. W kolejnym wpisie przeczytacie o postępach Ładniejszej – co jadła, czego nie oraz jak i ile udało się jej schudnąć. Ale dziś jeszcze jeden fit przepis – na fit brownie z domową śliwką w czekoladzie, oczywiście wszystko zważone, policzone i kalorycznie zredukowane do minimum.
Przygotowanie fit brownie
250 gram cukinii umyjcie i zetrzyjcie na drobnych oczkach (nie odciskajcie, nie odsączajcie z soku).
100 gram suszonych śliwek pokrójcie w drobną kostkę.
W misce zmieszajcie 140 gram mąki gryczanej, 100 gram erytrolu, 1 łyżkę przyprawy piernikowej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczkę cynamonu i szczyptę pieprzu cayenne oraz łyżeczkę sody.
Dodajcie 2 łyżki oleju rzepakowego, startą cukinię i pokrojone w kostkę suszone śliwki.
Dobrze wymieszajcie, najlepiej ręką, bo na początku ciasto będzie suche, a dzięki wyrabianiu ręką cukinia puści więcej soku i ciasto zrobi się bardziej mokre.
Na koniec dodajcie 1 łyżkę octu (dzięki niemu ciasto będzie bardziej puszyste), całość ponownie wymieszajcie po czym przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Brownie pieczcie przez 30 minut, w 200 stopniach, bez termoobiegu.
Ma być miękkie i lekko wilgotne w środku.
Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrójcie je wzdłuż na dwie części i posmarujcie masą śliwkową z przepisu poniżej, po czym złóżcie z powrotem.
Przygotowanie masy a la śliwka w czekoladzie
Do małego garnka wrzućcie 75 gram suszonych śliwek, zalejcie je 100 ml wody i gotujcie aż 3/4 wody odparuje (10-15 minut).
Następnie zblendujcie śliwki razem z pozostałą w garnku wodą.
Dodajcie po pół łyżeczki kakao i miodu, całość dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
Rada: z masy tej możecie przygotować również śliwkowe mini pralinki. Wystarczy podzielić ją na równe części, a każdą z nich uformować w kuleczkę, po czym schłodzić w lodówce przez noc. W smaku są jak kupna śliwka w czekoladzie, ale bez cukru i czekolady, ot taka sztuczka!
Z podanych proporcji otrzymacie 5 pralinek, każda po 48 kcal.
Lista zakupów – fit brownie z domową śliwką w czekoladzie
- 140 gram mąki gryczanej (469 kcal)
- 100 gram erytrolu* (0 kcal)
- 100 gram suszonych śliwek (240 kcal)
- 250 gram cukinii (42 kcal)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (177 kcal)
- 1 łyżka przyprawy piernikowej (117 kcal)
- 3 łyżeczki kakao (93 kcal)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka octu
- składniki na masę a la śliwka w czekoladzie: 75 gram suszonych śliwek (180 kcal), 100 ml wody, 1/2 łyżeczki kakao (31 kcal) i 1/2 łyżeczki miodu (30 kcal).
Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 8 porcji brownie, każda po 172 kcal. Jeżeli zrezygnujecie z przełożenia brownie masą śliwkową, wówczas jedna porcja ma 142 kcal.
* erytrol to zamiennik cukru, o zerowej kaloryczności, rekomendowany przez WHO, w całości wydalany z organizmu. Jeżeli użyjecie zwykłego cukru czy miodu, pamiętajcie że kaloryczność brownie wzrośnie.
Zamiast śliwki w czekoladzie, do przełożenia brownie możecie przygotować nadzienie z suszonych fig. Ten mus wykorzystaliśmy w naszym przepisie na domową chałkę z figą: klik.
75 gram suszonych fig (187 kcal) pokrójcie na cztery części, obetnijcie ogonki i przełóżcie do rondelka.
Następnie zalejcie owoce 60 ml wody i dodajcie po szczypcie soli, pieprzu, cynamonu i imbiru.
Gotujcie 10 minut.
Na koniec zblendujcie i wystudźcie.