Dziś na obiad mamy dla Was domowy fit gulasz z kurczaka z warzywami, a dokładniej z marchewką, pietruszką, pieczarkami i szpinakiem. Sycące danie, z dużą ilością przypraw.
Przygotowanie gulaszu
400 gram filetów z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę.
W garnku rozgrzejcie łyżeczkę oleju, dodajcie pokrojoną w kostkę jedną cebulę, smażcie dwie minuty.
Dodajcie starte na tarce dwa ząbki czosnku, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku i smażcie minutę.
Następnie dodajcie mięso, wymieszajcie i smażcie 10 minut.
Dodajcie pokrojoną w półplasterki marchewkę i pietruszkę, smażcie 4 minuty. Dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w cieńkie półplasterki cukinię, smażcie 4 minuty.
Teraz dodajcie pokrojone w ćwiartki pieczarek, smażcie kolejne 4 minuty.
Wlejcie 500ml wody, gotujcie pod przykryciem 15 minut.
Następnie dodajcie umyte liście szpinaku, gotujcie kolejne 5 minut.
Na koniec danie posypcie posiekaną natką i koperkiem. Gotujcie jeszcze 5 minut. Gotowe!
Do dania możecie dodać ugotowaną osobno kaszę gryczaną.
Lista zakupów – fit gulasz z kurczaka z warzywami
- 400 gram filetów z kurczaka (660 kcal)
- 95 gram marchewki (1 sztuka) (39 kcal)
- 30 gram pietruszki (1 sztuka) (10 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- 73 gramy szpinaku (17 kcal)
- 360 gram pieczarek (101 kcal)
- 205 gram papryki (po pół zielonej i pół żółtej) (64 kcal)
- 204 gramy cukinii (pół sztuki) (57 kcal)
- 10 gram czosnku (2 ząbki) (16 kcal)
- liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz cayenne, papryka słodka w proszku, mielony kumin, suszony lubczyk
- natka, koperek
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 8 porcji gulaszu , każa porcja po gram ma 135 kcal. Jeżeli dodacie do niego 50 gram kaszy gryczanej, wasze danie będzie miało 308 kcal.