Fit kurczak z warzywami

Fit kurczak z warzywami

Dziś w menu kolejny pomysł na fit obiad, a dokładniej pieczony fit kurczak z warzywami. Mięso zamarynowane w harrisie, do tego aromatyczny imbir, kumin i kolędra. No i oczywiście porcja pieczonych warzyw. Samo dobro.

Przygotowanie dania

439 gram filetów z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.
Do mięsa dodajcie pół płaskiej łyżeczki sproszkowanej harrisy, kuminu, imbiru i kolędry oraz sól.
Całość dobrze wymieszajcie, żeby mięso oblepiło się przyprawami, przykryjcie i wstawcie do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie warzywa, 6 pieczarek, pomidora, cebulę, marchewkę i paprykę, umyjcie i pokrójcie na sporej wielkości kawałki.
Warzywa doprawcie solą, wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
Dodajcie zamarynowanego wcześniej kurczaka, ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie i pieczcie przez 30 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – fit kurczak z warzywami

  • 439 gram filetów kurczaka (724 kcal)
  • pół płaskiej łyżeczki sproszkowanej harrisy, kuminu, imbiru i kolędry
  • sól
  • 120 gram pieczarek (6 sztuk) (34 kcal)
  • 170 gram pomidora (1 sztuka) (32 kcal)
  • 110 gram cebuli (1 sztuka) (44 kcal)
  • 25 gram marchewki (1 sztuka) (10 kcal)
  • 230 gram papryki zielonej (1 sztuka) (74 kcal)
    Rada: z podanych proporcji przygotujecie trzy porcje dania, każda po 306 kcal .

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz