Dziś w menu kolejny pomysł na fit obiad, a dokładniej pieczony fit kurczak z warzywami. Mięso zamarynowane w harrisie, do tego aromatyczny imbir, kumin i kolędra. No i oczywiście porcja pieczonych warzyw. Samo dobro.
Przygotowanie dania
439 gram filetów z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.
Do mięsa dodajcie pół płaskiej łyżeczki sproszkowanej harrisy, kuminu, imbiru i kolędry oraz sól.
Całość dobrze wymieszajcie, żeby mięso oblepiło się przyprawami, przykryjcie i wstawcie do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie warzywa, 6 pieczarek, pomidora, cebulę, marchewkę i paprykę, umyjcie i pokrójcie na sporej wielkości kawałki.
Warzywa doprawcie solą, wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
Dodajcie zamarynowanego wcześniej kurczaka, ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie i pieczcie przez 30 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – fit kurczak z warzywami
- 439 gram filetów kurczaka (724 kcal)
- pół płaskiej łyżeczki sproszkowanej harrisy, kuminu, imbiru i kolędry
- sól
- 120 gram pieczarek (6 sztuk) (34 kcal)
- 170 gram pomidora (1 sztuka) (32 kcal)
- 110 gram cebuli (1 sztuka) (44 kcal)
- 25 gram marchewki (1 sztuka) (10 kcal)
- 230 gram papryki zielonej (1 sztuka) (74 kcal)
Rada: z podanych proporcji przygotujecie trzy porcje dania, każda po 306 kcal .