Fit podpłomyki z kurczakiem

Fit podpłomyki z kurczakiem

Dziś na obiad mamy dla Was prawdziwy przysmak, mianowicie domowe fit podpłomyki z kurczakiem i jogurtowym sosem.

Przygotowanie podpłomyków

Fit podpłomyki z kurczakiem
Fit podpłomyki z kurczakiem

W misce zmieszajcie 150 gram mąki tortowej ze 150 gramami mąki graham typ 1850. Dodajcie pół łyżeczki soli i wymieszajcie.
Jeżeli macie robota kuchennego, zamontujcie w nim hak i zacznijcie wyrabiać ciasto, bardzo ale to bardzo powoli wlewając do mąki gorącą wodę. Najlepiej wodę dolewajcie na pięć razy, z kolei ciasto wyrabiajcie kwadrans.
Jeżeli nie macie robota, mieszajcie mąki łyżką, powoli dolewając wodę (jak powyżej), i mieszajcie tak długo, aż składniki połączą się, a następnie wyrabiajcie ciasto kwadrans na blacie.
Wyrobione ciasto odstawcie na kolejne 15 minut.
Po tym czasie rozgrzejcie patelnię. U nas, na 9 stopniowej skali, smażyliśmy podpłomyki na 6, ponieważ przy 7 zaczęły się przypalać.
Ciasto podzielcie na 8 części, następnie podsypując blat mąką rozwałkujcie każdą część na cieniutki placek.
Plaski smażcie na suchej, rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy na powierzchni placka zaczynają się robić bąbelki, pora przewrócić placek na drugą stronę.

Fit podpłomyki z kurczakiem
Fit podpłomyki z kurczakiem

Przygotowanie kurczaka

W misce zmieszajcie starty ząbek czosnku oraz 7 plasterków różowego marynowanego imbiru pokrojonego w kostkę.
Dodajcie dwie łyżki jasnego sosu sojowegołyżeczkę mielonej kolendrytyle samo miodu oraz sok i startą skórkę z połówki cytryny.
Całość dokładnie wymieszajcie, dodajcie poszarpanego na małe kawałki upieczonego lub ugotowanego kurczaka (filety), ponownie wymieszajcie i odstawcie.
Kurczak może być upieczony albo ugotowany, według Waszego uznania, możecie wykorzystać np. kurczaka z rosołu.

Przygotowanie sosu

W misce zmieszajcie trzy łyżki jogurtu naturalnego z pokrojoną w kostkę papryczką chili oraz startym na tarce ząbkiem czosnku.
Dodajcie łyżeczkę octu jabłkowego, oraz startą skórkę z połówki cytryny i pieprz. Całość wymieszajcie i odstawcie.

Podanie

Na talerzu połóżcie upieczony podpłomyk, na niego nałóżcie kurczaka i polejcie go sosem. Smacznego!

Lista zakupów – fit podpłomyki z kurczakiem

  • 150 gram mąki pszennej tortowej (511 kcal)
  • 150 gram mąki graham typ 1850 (496 kcal)
  • 250 ml wrzącej wody
  • 840 gram upieczonego/ugotowanego kurczaka (filety) (1 386 kcal)
  • 10 gram czosnku (2 ząbki) (24 kcal)
  • 30 gram różowego marynowanego imbiru (18 kcal)
  • 20 gram jasnego sosu sojowego (2 łyżki) (10 kcal)
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 12 gram miodu (1 łyżeczka) (39 kcal)
  • sok i starta skórka z cytryny
  • 75 gram jogurtu naturalnego (3 łyżki) (45 kcal)
  • 20 gram papryczki chili (1 sztuka) (8 kcal)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 8 porcji dania. Jedna porcja mięsa z sosem, czyli 200 gram, ma 131 kcal. Jeden podpłomyk to 126 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz