Dziś na obiad mamy dla Was prawdziwy przysmak, mianowicie domowe fit podpłomyki z kurczakiem i jogurtowym sosem.
Przygotowanie podpłomyków
W misce zmieszajcie 150 gram mąki tortowej ze 150 gramami mąki graham typ 1850. Dodajcie pół łyżeczki soli i wymieszajcie.
Jeżeli macie robota kuchennego, zamontujcie w nim hak i zacznijcie wyrabiać ciasto, bardzo ale to bardzo powoli wlewając do mąki gorącą wodę. Najlepiej wodę dolewajcie na pięć razy, z kolei ciasto wyrabiajcie kwadrans.
Jeżeli nie macie robota, mieszajcie mąki łyżką, powoli dolewając wodę (jak powyżej), i mieszajcie tak długo, aż składniki połączą się, a następnie wyrabiajcie ciasto kwadrans na blacie.
Wyrobione ciasto odstawcie na kolejne 15 minut.
Po tym czasie rozgrzejcie patelnię. U nas, na 9 stopniowej skali, smażyliśmy podpłomyki na 6, ponieważ przy 7 zaczęły się przypalać.
Ciasto podzielcie na 8 części, następnie podsypując blat mąką rozwałkujcie każdą część na cieniutki placek.
Plaski smażcie na suchej, rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy na powierzchni placka zaczynają się robić bąbelki, pora przewrócić placek na drugą stronę.
Przygotowanie kurczaka
W misce zmieszajcie starty ząbek czosnku oraz 7 plasterków różowego marynowanego imbiru pokrojonego w kostkę.
Dodajcie dwie łyżki jasnego sosu sojowego, łyżeczkę mielonej kolendry, tyle samo miodu oraz sok i startą skórkę z połówki cytryny.
Całość dokładnie wymieszajcie, dodajcie poszarpanego na małe kawałki upieczonego lub ugotowanego kurczaka (filety), ponownie wymieszajcie i odstawcie.
Kurczak może być upieczony albo ugotowany, według Waszego uznania, możecie wykorzystać np. kurczaka z rosołu.
Przygotowanie sosu
W misce zmieszajcie trzy łyżki jogurtu naturalnego z pokrojoną w kostkę papryczką chili oraz startym na tarce ząbkiem czosnku.
Dodajcie łyżeczkę octu jabłkowego, oraz startą skórkę z połówki cytryny i pieprz. Całość wymieszajcie i odstawcie.
Podanie
Na talerzu połóżcie upieczony podpłomyk, na niego nałóżcie kurczaka i polejcie go sosem. Smacznego!
Lista zakupów – fit podpłomyki z kurczakiem
- 150 gram mąki pszennej tortowej (511 kcal)
- 150 gram mąki graham typ 1850 (496 kcal)
- 250 ml wrzącej wody
- 840 gram upieczonego/ugotowanego kurczaka (filety) (1 386 kcal)
- 10 gram czosnku (2 ząbki) (24 kcal)
- 30 gram różowego marynowanego imbiru (18 kcal)
- 20 gram jasnego sosu sojowego (2 łyżki) (10 kcal)
- łyżeczka mielonej kolendry
- 12 gram miodu (1 łyżeczka) (39 kcal)
- sok i starta skórka z cytryny
- 75 gram jogurtu naturalnego (3 łyżki) (45 kcal)
- 20 gram papryczki chili (1 sztuka) (8 kcal)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 8 porcji dania. Jedna porcja mięsa z sosem, czyli 200 gram, ma 131 kcal. Jeden podpłomyk to 126 kcal.