Fit śniadania – jajecznica z marchewką i imbirem

Fit śniadania – jajecznica z marchewką i imbirem

Dzisiaj na śniadanie jajecznica, ale nie taka klasyczna, z cebulą i boczkiem. A raczej jajecznica fit, a dokładniej fit śniadania – jajecznica z marchewką i imbirem, szczypiorem i pieprzem cayenne. Idealna na zimę – rozgrzewa (bo imbir i pieprz cayenne), pożywna (bo jajka) i bardzo smaczna. Na małej ilości tłuszczu roślinnego, w sam raz na weekendowe śniadanie.

Przygotowanie jajecznicy

150 gram marchwi, czyli jedna średniej wielkości sztuka, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na dużych oczkach.
10 gram świeżego imbiru obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na małych oczkach.
10 gram szypioru umyjcie i posiekajcie.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżeczkę oleju.
Dodajcie imbir i marchewkę, posypcie pieprzem cayenne i smażcie, aż marchewkę się zrumieni.
Następnie dodajcie dwa całej jajka, przyprawcie solą i smażcie do konsystencji jaką lubicie.
Na koniec posypcie jajecznicę posiekanym szczypiorkiem.

Lista zakupów – fit śniadania – jajecznica z marchewką i imbirem

  • 2 jajka (156 kcal)
  • 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
  • 10 gram świeżego imbiru (8 kcal)
  • 150 gram marchwi (1 sztuka) (62 kcal)
  • 10 gram szczypioru z dymki (3 kcal)
    Informacja: z podanych proporcji otrzymacie jedną porcję jajecznicy o kaloryczności 265kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Inne nasze przepisy na fit śniadania znajdziecie tu:

Dodaj komentarz