Dzisiaj na śniadanie jajecznica, ale nie taka klasyczna, z cebulą i boczkiem. A raczej jajecznica fit, a dokładniej fit śniadania – jajecznica z marchewką i imbirem, szczypiorem i pieprzem cayenne. Idealna na zimę – rozgrzewa (bo imbir i pieprz cayenne), pożywna (bo jajka) i bardzo smaczna. Na małej ilości tłuszczu roślinnego, w sam raz na weekendowe śniadanie.
Przygotowanie jajecznicy
150 gram marchwi, czyli jedna średniej wielkości sztuka, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na dużych oczkach.
10 gram świeżego imbiru obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na małych oczkach.
10 gram szypioru umyjcie i posiekajcie.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżeczkę oleju.
Dodajcie imbir i marchewkę, posypcie pieprzem cayenne i smażcie, aż marchewkę się zrumieni.
Następnie dodajcie dwa całej jajka, przyprawcie solą i smażcie do konsystencji jaką lubicie.
Na koniec posypcie jajecznicę posiekanym szczypiorkiem.
Lista zakupów – fit śniadania – jajecznica z marchewką i imbirem
- 2 jajka (156 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 10 gram świeżego imbiru (8 kcal)
- 150 gram marchwi (1 sztuka) (62 kcal)
- 10 gram szczypioru z dymki (3 kcal)
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie jedną porcję jajecznicy o kaloryczności 265kcal.