Krem z batatów i ziemniaków

Krem z batatów i ziemniaków

Pyszny, szybki w przygotowaniu krem z batatów i ziemniaków, z grzankami zapieczonymi z karmelizowaną cebulką i mozzarellą.

Przygotowanie dania

Bataty, ziemniaki, marchewkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę.

Cebulę obierzcie i drobno poszatkujcie.

W garnku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie cebulę i zeszklijcie.

Następnie dodajcie pokrojone warzywa, sól, pieprz. Całość wymieszajcie i smażcie przez 2-3 minuty.

Wlejcie bulion i gotujcie zupę, aż warzywa zmiękną.

Na koniec całość zblendujcie na gładki krem.

Czerwoną cebulę obierzcie i pokrójcie w cieńkie półplasterki.

W garnku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie cebulę i smażcie aż się zeszkli. Dodajcie cukier trzcinowy, przesmażcie, następnie wino, ocet, sól, pieprz, tymianek i ponownie wszystko przesmażcie, po czym gotujcie do odparowania płynów.

Bułkę pokrójcie na kromki, skropcie odrobiną oliwy. Nałóżcie na nie karmelizowaną cebulkę, posypcie tartą mozzarellą i pieczcie w piekarniku przez 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów krem z batatów i ziemniaków

  • 2 bataty
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 500ml bulionu
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 bułka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • tymianek
  • tarta mozzarella

Rada: jako dodatek do zupy, zamiast grzanek, możecie uprażyć na patelni nasiona słonecznika lub dyni, dodać posiekaną natkę, groszek ptysiowy, łyżkę śmietany lub usmażone kawałki boczku.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz