Kuchnia indyjska: gobi aloo

Kuchnia indyjska: gobi aloo

Gobi Aloo to klasyk kuchni indyjskiej. Danie złożone ze smażonych w aromatycznych przyprawach ziemniaków i kalafiora. Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i pożywne. Kuchnia indyjska: gobi aloo.

Przygotowanie dania

Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w drobną kostkę.

Kalafior umyjcie i rozdrobnijcie na małe różyczki.

Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie ziarna kuminu i smażcie minutę.

Dodajcie starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowane chili oraz asafetydę. Wymieszajcie i smażcie dwie minuty.

W misce zmieszajcie dwie łyżki wody z suszoną kolendrą, dodatkową szczyptą ziarn kuminu, mieloną kurkumą i pieprzem cayenne, całość przelejcie na patelnię, wymieszajcie i smażcie 2 minuty.

Następnie dodajcie ziemniaki i kalafior, wymieszajcie, przykryjcie i smażcie na małym ogniu przez 7 minut.

Po tym czasie doprawcie danie solą do smaku, dodatkową szczyptą kurkumy, suszonym mango, wymieszajcie, wlejcie dwie łyżki wody, przykryjcie i smażcie 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec skropcie danie sokiem z cytryny i posypcie poszatkowaną świeżą kolendrą.

Lista zakupów – kuchnia indyjska: gobi aloo

  • trzy ziemniaki
  • mały kalafior
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 5cm kawałek imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 3cm kawałek czerwonej papryczki chili
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • po pół łyżeczki ziaren kuminu (plus dodatkowa szczypta), mielonej kurkumy (plus dodatkowa szczypta), mielonego mango w proszku, asafetydy (opcjonalnie)
  • 4 łyżki wody
  • natka kolendry
  • cytryna
  • sól do smaku

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz