Gobi Aloo to klasyk kuchni indyjskiej. Danie złożone ze smażonych w aromatycznych przyprawach ziemniaków i kalafiora. Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i pożywne. Kuchnia indyjska: gobi aloo.
Przygotowanie dania
Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w drobną kostkę.
Kalafior umyjcie i rozdrobnijcie na małe różyczki.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie ziarna kuminu i smażcie minutę.
Dodajcie starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowane chili oraz asafetydę. Wymieszajcie i smażcie dwie minuty.
W misce zmieszajcie dwie łyżki wody z suszoną kolendrą, dodatkową szczyptą ziarn kuminu, mieloną kurkumą i pieprzem cayenne, całość przelejcie na patelnię, wymieszajcie i smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie ziemniaki i kalafior, wymieszajcie, przykryjcie i smażcie na małym ogniu przez 7 minut.
Po tym czasie doprawcie danie solą do smaku, dodatkową szczyptą kurkumy, suszonym mango, wymieszajcie, wlejcie dwie łyżki wody, przykryjcie i smażcie 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec skropcie danie sokiem z cytryny i posypcie poszatkowaną świeżą kolendrą.
Lista zakupów – kuchnia indyjska: gobi aloo
- trzy ziemniaki
- mały kalafior
- łyżka oleju rzepakowego
- 5cm kawałek imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 3cm kawałek czerwonej papryczki chili
- łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- po pół łyżeczki ziaren kuminu (plus dodatkowa szczypta), mielonej kurkumy (plus dodatkowa szczypta), mielonego mango w proszku, asafetydy (opcjonalnie)
- 4 łyżki wody
- natka kolendry
- cytryna
- sól do smaku
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle