Z cyklu nietypowe święta kulinarne, 4 kwietnia obchodzimy zdrowe i chrupiące święto, mianowicie Dzień Marchewki. Nietypowe święta kulinarne: Dzień Marchewki.
Historia marchewki
Znana od czasów starożytnych, początkowo uprawiana jedynie w Azji, na europejskie stoły trafiła dopiero w średniowieczu.
Dziś istnieje kilka odmian tego warzywa, od marchwi fioletowej (tej najstarszej, pochodzącej z Azji), przez białą aż po tę najpopularniejszą, czyli pomarańczową.
Zalety jedzenia marchewki
- Właściwości – wzmacnia odorność, poprawia wzrok, opóźnia procesy starzenia.
- Witaminy i minerały – beta-karoten, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, witamina A, B6, C, E, K.
- Kalorie – 41 kcal/100 gram.
Nasze przepisy z marchewką
Idealnie sprawdza się też w przepisie na pieczony mostek oraz zupę soliankę czy forszmak inaczej. Pozostałe przepisy tu: dania z marchewką.
Nietypowe święta kulinarne w kwietniu:
4 – Dzień Marchewki
12 – Dzień Czekolady
19 – Dzień Czosnku
28 – Dzień Sera Camembert
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.