Restaurant Week: restauracja Kuryer

Restaurant Week: restauracja Kuryer

Kolejna edycja festiwalu wystartowała i trwa w najlepsze. Z tej okazji postanowiłam wybrać się do niewielkiej restauracji w hotelu Garamond Tribute Portfolio – Restaurant Week: restauracja Kuryer.

Historia kamienicy, hotelu i restauracji Kuryer

Kamienica, w której mieści się hotel i restauracja Kuryer, pochodzi z 1938 roku, a jej pierwszymi dwoma właścicielami byli: hrabia Adam Potocki – spadkobierca kolekcji sztuki, oraz magnat prasowy Marian Dąbrowski – właściciel najpopularniejszego międzywojennego dziennika, Ilustrowanego Kuryera Codziennego„.

Ilustrowany Kuryer Codzienny” powstał w 1910 r. w Krakowie i był pierwszym dziennikiem ogólnopolskim. Wkrótce stał się też najpopularniejszą polską gazetą codzienną, a jego sukces zachęcił Mariana Dąbrowskiego do utworzenia całego koncernu prasowego pod tą samą nazwą (…) dzięki któremu stał się jednym z najbogatszych i najbardziej wpływowych ludzi nie tylko w Krakowie, ale w całej ówczesnej Polsce. Wielbiciel hazardu i luksusowych samochodów, pasjonat sportu – organizował doroczny bieg dookoła Plant i wyścigi kolarskie. Należał do słynnego „Klubu Okrągłego Stołu” – spotykającej się w kawiarni hotelu „Grand” śmietanki krakowskiej inteligencji. Tam też spożywał swój codzienny „obiad” – czarną kawę i sok wyciskany z dziesięciu pomarańczy. Był bez wątpienia postacią niecodzienną, barwną i ekscentryczną„.

Na każdym kroku spotkać można odniesienia do tych nietuzinkowych postaci i ich czasów. Gustowne wnętrza w stylu art déco, przenoszące nas do okresu międzywojennego, to tylko cząstka opowieści, którą chcemy zaprezentować.Garamond, a Tribute Portfolio Hotel, to kameralny hotel butikowy, w którym Goście poczują autentyczność i unikatowy charakter. To miejsce łączenia historii z teraźniejszą, gdzie sztuka, prasa, literatura stworzyły wspólnie niezwykły klimat„.

Restauracja

Na codzień to kuchnia międzywojenna. „Zapomniane przepisy i techniki znów ujrzą światło dzienne. Od sycacych wywarów z domowymi kluseczkami, a skończywszy na niezwykle krakowskim daniu – Maczance Krakowskiej„.

W menu takie klasyki jak śledzik, pate z gęsich wątróbek, awanturka krakowska czy tatar z dziczyzny. Z zup mogą Was zaciekawić m.in. krem z raków czy bulion z dziczyzny z borowikami. Z kolei wśród dań głównych zarówno amatorzy mięsa (kaczka, jagnięcina z blinami) jak i dań kuchni wege (pierogi z ziemniakami i truflami czy gołąbki z kaszą i śliwkami) znajdą coś dla siebie. Na koniec poleca się deser: ptyś z kremem z orzechów laskowych czy śliwki w porto.

Restaurant Week w Kuryer

Otwarta kuchnia, gdzie dwoje kucharzy na Waszych oczach przygotowuje festiwaliowe menu.

Przyjemna dla oka, kameralna sala restauracyjna z pięknymi żyrandolami i niebieskim aksamitem na ścianach. Całość dopieszczają fotografie z Kuryera.

To wszystko rzuca się w oczy jako pierwsze, ale przejdźmy do dań zaprezentowanych podczas Restaurat Week.

Dwa menu do wyboru:

Menu A – tatar z buraka, risotto z groszkiem i jogurt z białą czekoladą.

Manu B – marynowana kaczka, policzek wołowy i jogurt z białą czekoladą

Wybrałam mięso. I nie pożałowałam.

Na przystawkę poczęstowana zostałam plastrami marynowanej kaczki, podanymi z piklowanymi warzywami i kawałkami winnego, zielonego jabłka. Pięknie udekorowane danie, mięso przepyszne i delikatne, fajnie komponowało się z tymi wszystkimi dodatkami.

Jako danie główne wybrałam prasowany policzek wołowy podany w tymiankowym sosie, oraz z gratin z warzyw i marynowaną kapustą. Mięso dosłownie rozpływało się w ustach, a kapusta okazała się dużym zaskoczeniem – nie jadłam takiej nigdy wcześniej, lekko słodka, chrupiąca, soczysta, pyszna.

Na deser jogurt z białą czekoladą, do tego kruche ciastko, krem cytrynowy, popping z kaszy jaglanej. Lekki, przyjemnie kwaskowaty i chrupiący, pyszny!

O festiwalu

Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie.

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.

Na menu degustacyjne składają się dwa zestawy (do wyboru), a każdy z nich zawiera przystawkę, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie w sumie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 69 zł. 

Czas trwania tej edycji festiwalu to 22 marca – 30 kwietnia.

Więcej o Restaurant Week przeczytacie tu: klik. A nasze wrażenia z poprzednich edycji poniżej:

#FoodLooksGood #WzrokNaSmak #RestaurantWeek #RestaurantWeekPolska #RestaurantClubPolska #Kinley #MartiniFieroTonic #współpraca

Dodatkowo, płacąc Visa dostajecie zniżkę 15zł.

Więcej o mnie tu: klik. I na Instagramie.

Garamond, a Tribute Portfolio Hotel
Restauracja Kuryer
ul.Świętego Marka 37, Kraków

Dodaj komentarz