Kolejna edycja tego kulinarnego festiwalu trwa w najlepsze. Tym razem wybraliśmy się aż na Zamek w Przegorzałach – Restaurant Week: Baszta U Ziyada.
O festiwalu
Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie.
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.
Na menu degustacyjne składają się dwa zestawy (do wyboru), a każdy z nich zawiera przystawkę, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie w sumie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 59 zł.
Czas trwania tej edycji festiwalu to 23/03-10/04.
Więcej o Restaurant Week przeczytacie tu: klik. A nasze wrażenia z poprzednich edycji tu:
- Restaurant Week w Krakowie 8-26 września! (William Rabbit Co)
- Restaurant Week w Krakowie – restauracja Barka
- Restaurant Week: Baszta U Ziyada
- Restaurant Week: Oranżeria Faustyny
- Restaurant Week: EDO Sushi Bar
#RestaurantWeekPolska #FoodFeelsGood #RestaurantClubPolska #RestaurantWeek
Kilka słów o restauracji Baszta U Ziyada
Sami o sobie: „Restauracja mieści się w Zamku w Przegorzałach (…) Baszta to miejsce, które przeniesie Cię w klimat przedwojennego Krakowa (…) to dawna Willa Odyniec, która powstała w latach 1928-1929 i została zaprojektowana przez znanego krakowskiego architekta Adolfa Szyszko – Bohusza, pierwszego właściciela rezydencji. Baszta została zbudowana na parceli, którą zakupił w 1916 roku od zakonu Kamedułów.” Więcej o historii tego miejsca przeczytacie tu: klik.
W menu
W karcie na codzień znajdziecie dania kuchni polskiej i francuskiej, m.in. terrina z foie gras, kaczka czy sum, aż po francuskie klasyki cukiernictwa – crème brûlée i Tartę Tatin.
Z kolei podczas tej edycji Restaurant Week w Baszta – U Ziyada macie do wyboru dwa menu:
- przystawka: łosoś gravlax/ majonez wasabi/ piłkowane warzywa/ ziołowa oliwa/ czarny czosnek
- danie główne: polenta/ nasiona słonecznika/ pieczone warzywa/ rozmaryn/ parmezan/ demi glace warzywne/ pieczone kapary
- deser: mus morelowy / prosecco/ ziemia kakaowa/ owoce/ mus marakuja
albo:
- przystawka: carpaccio z kaczki/ macerowana jeżyna / jarmuż/ kozi ser
- danie główne: perliczka/ mus z białych warzyw/ sos z czarnej trufli/ boczek wędzony/ płatki kukurydziane/ duszony por
- deser: mus morelowy / prosecco/ ziemia kakaowa/ owoce/ mus marakuja
Do tego Martini Fiero & KINLEY Tonic Water koktajl powitalny od Partnerów Festiwalu w prezencie.
Nasz wybór
My wybraliśmy drugą opcję, czyli dania z kaczki i perliczki.
Plastry kaczki podane z aromatycznym, kozim serem, przełamane kwaskowatym smakiem jeżyn. Delikatne mięso z perliczki, podbite wędzonym aromatem słonego boczku, uzupełnione lekką słodyczą pora i puree z warzyw. Lekki jak pianka deser z ukrytą wewnątrz galaretką z prosecco i orzeźwiającym owocowym musem. Wszystko na TAK! Smaczne i ciekawie skomponowane, ładnie podane. Miła obsługa, piękne wnętrze i urokliwy widok z okien. Idealne miejsce na kolację we dwoje lub do celebrowania jakiejś wyjątkowej okazji.
Baszta – U Ziyada
ul.Jodłowa 13, Kraków (Zamek w Przegorzałach)
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.