Dziś na kolację szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca zupa warzywna. Łatwa do przyrządzenia, niskokaloryczna, lekko pikantna i lekko wędzona, do tego bardzo smaczna. Idealna na kolację.
To taki nasz sekretny sposób na poradzenie sobie z dogorywającymi w lodówce warzywami, zwłaszcza gdy kończą się inne produkty więc trzeba zrobić zakupy, ale żal jest wyrzucić niezjedzone resztki.
Przygotowanie zupy
Umyjcie warzywa i obierzcie te które trzeba.
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz paprykę pokrójcie w kostkę.
Pora pokrójcie w cieńkie półplasterki.
Cukinię i pieczarki pokrójcie w większą kostkę.
Natkę, lubczyk i kolendrę poszatkujcie.
Do garnka wlejcie olej, podgrzejcie. Dodajcie kumin i pieprz cayenne, wymieszajcie, dodajcie poszatkowany czosnek, wymieszajcie i smażcie minutę.
Teraz dodajcie warzywa (oprócz szpinaku i kolendry), wymieszajcie i smażcie kolejne 2-3 minuty.
Następnie wlejcie 500 ml wody, dodajcie sól, wędzoną paprykę i gotujcie zupę 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajcie szpinak i kolendrę i gotujcie jeszcze 5 minut.
Lista zakupów – rozgrzewająca zupa warzywna
- 37 gram pora (22 kcal)
- 1 ząbek czosnku
- 85 gram marchewki (28 kcal)
- 85 gram pietruszki (39 kcal)
- 225 gram cukinii (37 kcal)
- 238 gram pieczarek (67 kcal)
- 1 papryka (74 kcal)
- 1 ziemniak (60 kcal)
- łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
- sól, szczypta pieprzu cayenne, kumin, papryka wędzoną
- lubczyk, natka, kolendra, szpinak
Info: całość ma 363 kcal. Dodatkowo możecie osobno ugotować do niej makaron ryżowy.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.