Kolejna edycja festiwalu wystartowała. Z tej okazji postanowiłam wybrać się do restauracji w hotelu 1891 Garni Hotel – Restaurant Week: Garnish Food&Wine.
Historia 1891 Garni Hotel i Garnish Food&Wine
„Zapraszamy na krakowski Kazimierz, gdzie tuż przy ulicy Miodowej, przy Synagodze Tempel, ukryty jest skrawek historii tej niezwykłej dzielnicy. Tu, w 1891 roku mieścił się słynny hotel Garni. Autorem pierwotnego projektu kamienicy był znany krakowski architekt, Karol Knaus, który był też autorem wielu zabytkowych obiektów wzdłuż ulicy Dietla„.
Dziś, oprócz hotelu mieści się tu też francuska restauracja Garnish Food&Wine. Spróbujecie w niej m.in. ślimaków, żabich udek, pate z gęsiej wątróbki, gęsiny, muli, a na deser krem brulle z figą.
W trakcie festiwalu
Z kolei w trakcie trwania Restaurant Week do wyboru macie dwa menu (szczegóły poniżej) oraz koktajle na bazie Martini – alco i non-alco
Menu A
- Przystawka: Ciastko ziołowe / krem paprykowy z chilli / świeże oregano
Grilowana brioche / maślane rydze / krem rozmarynowy - Danie główne: Risotto / dynia / szałwia / ser kozi Tom Chevre
- Deser: Ptyś / biała czekolada z Pastisem / rokitnik
Menu B
- Przystawka: Ciastko ziołowe / krem paprykowy z chilli / świeże oregano
Tatar wołowy / ogórek w ginie / krem z żółtek / oliwa ziołowa - Danie główne: Halibut / purée z kasztanami / cukinia / czarne masło
- Deser: Ptyś / biała czekolada z Pastisem / rokitnik
Spróbowałam obydwu i serdecznie zachęcam Was do wybrania się do Garnish Food&Wine na krakowskim Kazimierzu. Dlaczego? Przede wszystkim jedzenie, ale o tym za chwilę.
Zacznijmy od serwisu – dawno już nikt w tak miły, kompetentny sposób nie zajął się mną i moim gościem. Zaczynając od Pani, która opiekowała się nami przez cały wieczór, skrupulatnie omawiając każde danie i pomagając w wyborze wina które pasowałoby do dania głównego, przez dziewczyny za barem po samego szefa kuchni, który wyszedł do nas porozmawiać o naszych kulinarnych wrażeniach. Dziękujęmy!
Następnie dania – zaskakujące zestawienie smaków, prezentacja i co najważniejsze smak! Wszystko dopieszczone w każdym aspekcie. I szczerze powiedziawszy, nie potrafię wybrać jednego konkretnego i powiedzieć: tak, to danie jest moim faworytem. Nie mogę, ponieważ każde było genialne, i ładnie wpisywało się w tą trwającą ponad godzinę podróż kulinarną w jaką zostałam zabrana przez szefa kuchni Michała Kopsztajna.
Na koniec wystrój. Przyjemna, kameralna restauracja, elegancka ale nie przytłacza, nie onieśmiela. Naprawdę miło spędziłam tu czas. I cóż, wrócę, na pewno wrócę w najbliższym czasie spróbować dań z karty.
O festiwalu
Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie.
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.
Na menu degustacyjne składają się dwa zestawy (do wyboru), a każdy z nich zawiera przystawkę, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie w sumie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 69 zł.
Czas trwania tej edycji festiwalu to 4 października – 12 listopada.
Więcej o Restaurant Week przeczytacie tu: klik. A moje wrażenia z poprzednich edycji poniżej:
- Restaurant Week w Krakowie 8-26 września! (William Rabbit Co)
- Restaurant Week w Krakowie – restauracja Barka
- Restaurant Week: Baszta U Ziyada
- Restaurant Week: Oranżeria Faustyny
- Restaurant Week: EDO Sushi Bar
- Restaurant Week: Awiw na krakowskim Kazimierzu
- Restaurant Week: Restauracja Kuryer
#FoodSmellsGood #WzrokNaSmak #RestaurantWeek #RestaurantWeekPolska #RestaurantClubPolska #Kinley #MartiniFieroTonic #współpraca
Dodatkowo, płacąc Visa dostajecie zniżkę 15zł.
Partnerzy festiwalu: #Visa, #Lurpark, #MartiniFieroTonic, #MartiniVibrante, #CocaColaPolska, #Liption, #Kinley, @restaurantweek_pl
Więcej o mnie tu: klik. I na Instagramie.
1891 Garni Hotel
ul.Podbrzezie 4 (Kazimierz)