Listopad jest miesiącem, w którym dużo dzieje się na kulinarnej mapie Polski, m.in.: Tydzień Kuchni Polskiej 2020, Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina 2020 Czas na Gęsinę oraz Gęsina na świętego Marcina Slow Food Polska. A więc gęsina z okazji świętego Marcina – restauracja Albertina czas start!
My w tym roku zdecydowaliśmy się zamówić nasze gęsie przysmaki z restauracji Albertina w Krakowie, ale o tym za chwilę.
Restauracja Albertina
Restauracja Albertina znajduje się w Krakowie przy ulicy Dominikańskiej 3. Czynna codziennie od 12:00 do 23:00. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie (+48 570-136-720, 12 333 41 10), oferują dowóz na konkretną godzinę. W ich aktualnym menu klik znajdziecie takie smakołyki jak:
– przystawki: tatar z jelenia, łosoś,
– zupy: chrzanówka, zupa z owoców morza,
– dania główne: policzki wołowe, filet z kaczki, halibut, comber z sarny,
– pozostałe: desery, menu homarowe.
UWAGA: restauracja prowadzi akcję „Zrób sobie w domu Fine Dining!”. Zamawiając wybrane danie z ich menu, otrzymacie przygotowane półprodukty, z których (dzięki dołączonej do zamówienia instrukcji) w 15 minut przygotujecie w swoim domu znakomite, fine dining’owe danie! Warto dodać, że w tej opcji, dania są tańsze i kilkadziesiąt procent.
Restauracja Albertina – gęsina z okazji świętego Marcina – restauracja Albertina czas start!
Ale wróćmy do gęsiny. Od 10 listopada możecie w Albertinie zamówić:
– półgęsek z salsą z kiszonek,
– pipki gęsie z kaszą sorgo i warzywami Julienne,
– duszone udko gęsi z puree z dyni i duszoną kapustą.
Sprzedawane osobno, lub w zestawie o obniżonej cenie. Dodatkowo, kupicie tu też marcinkowe rogale.
Półgęsek i gęsie pipki
Oryginalnie, półgęsek to pierś z gęsi pozbawiona kości ale z zachowaną skórą, peklowana, a następnie wędzona jest tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej. A ten przygotowany przez Albertinę jest po prostu przepyszny! Kwaskowata w smaku salsa z drobno pokrojonych kiszonek dobrze podbija intensywnie słonawy smak cieńkich plasterków półgęska.
Z kolei gęsie pipki to gęsie szyjki lub żołądki, nadziewane farszem z ziemniaków i cebuli, są tradycyjnym daniem kuchni żydowskiej. I tutaj duże zaskoczenie, ponieważ te przygotowane przez Albertinę zostały podane w formie zupy. A dokładniej cieńkich plasterków gęsich żołądków, zalanych esencjonalnym wywarem z warzywami pokrojonymi w cieńkie paseczki (Julienne*), i niespodzianką w postaci mini popcorn-u, którego chrupkość ciekawie przełamuje miękkość i delikatność gęsich pipek .
* warzywa Julienne – technika krojenia warzyw w słupki
Gęsie udko
Gęsie udko na świętego Marcina to klasyk nad klasyki, i mimo że gęsina jest uważana za jedno ze zdrowszych mięs (zawiera dużo mienrałów i witamin oraz zdrowe białko), wciąż zdecydowanie za rzadko gości na polskich stołach. Może to przez jej wysoką kaloryczność, a może chodzi o ograniczony dostęp do świeżego produktu, trudno powiedzieć. Tym bardziej więc należy doceniać wszelkie inicjatywy, jak chociażby gęsinę z okazji świętego Marcina. Ta z Albertiny została podana z bardzo kremowym puree z dyni i duszoną kapustą. Pysznie skomponowane danie, zarówno kolorystycznie bo przywodzi na myśl jesień, jaki i smakowo. Gęś dobrze doprawiona, mięso miękkie, soczyste, łatwo odchodziło od kości. Po prostu pyszne!
Reasumując
Jeżeli macie ochotę na gęsinę to śmiało zamawiajcie ją w Albertinie. Dania są naprawdę smaczne, ładnie skomponowane, obsługa telefoniczna i dostawa bez zastrzeżeń.
Restauracja Albertina
ul.Dominikańska 3, Kraków
Więcej o akcji Tydzień Kuchni Polskiej 2020 znajdziecie tu: klik i tu: klik. Z kolei o Kujawsko-pomorskiej gęsinie na świętego Marcina 2020 poczytacie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Jedna myśl na temat “Gęsina z okazji świętego Marcina – restauracja Albertina”