Poniżej garść przepisów na klasyki polskiej kuchni w wersji fit, mamy nadzieję że przypadną Wam one do gustu.
Ciepło uśmiechający się krupniczek
Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odmierzcie 200 gram.
Kurczaka umyjcie i pokrójcie w plasterki.
Warzywa obierzcie i umyjcie, po czym marchew, pietruszkę i cebulę pokrójcie w kostkę, pora w cieńkie półplasterki a czosnek w plasterki, boczniaki w paski.
Do garnka wlejcie łyżeczkę oleju, dodajcie cebulę i smażcie dwie minuty, następnie dodajcie czosnek i smażcie kolejną minutę.
Teraz dodajcie liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego, smażcie minutę. Dodajcie kurczaka i smażcie 5 minut.
Następnie dodajecie marchew, pietruszkę, pora, smażcie dwie minuty.
Całość zalejcie 200-300ml wody (tyle by 2 centymetry wystawała nad składnikami krupniku) i doprawcie solą, pieprzem, dodajcie posiekany koperek.
Gotujcie pod przykryciem 10 minut, po czym dodajcie boczniaki i gotujcie kolejne 10 minut (aż warzywa zmiękną). Przed podaniem wymieszającie z kaszą jaglaną.
Lista zakupów – krupniczek
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 150 gram marchwi (1 sztuka) (62 kcal)
- 80 gram pietruszki (1 sztuka) (40 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- 50 gram białej części pora (15 kcal)
- 170 gram filetów z kurczaka (277 kcal)
- 100 gram boczniaków (30 kcal)
- 200 gram ugotowanej kaszy jaglanej (220)
- koperek
- sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 4 porcje krupniku, każda po 195 kcal (porcja klasycznego krupniku ważąca 300 gram ma 276 kcal).
Wegetariański kapuśniaczek
Na patelni rozgrzejcie jedną łyżkę oleju rzepakowego i wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę. Smażcie dwie minuty.
Dodajcie starty na tarce ząbek czosnku i smażcie minutę.
Następnie wsypcie po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu oraz 10 gram startego imbiru. Smażcie minutę.
Dodajcie starte na tarce jedną marchewkę i jedną pietruszkę. Smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie 500 gram brukselki, startej na tarce lub w robocie, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty.
Wlejcie 300 ml wody, wymieszajcie, przykryjcie i duście 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Lista zakupów – kapuśniaczek
- 500gr brukselki (214 kcal)
- 45 gram marchewki (1 sztuka) (15 kcal)
- 160 gram pietruszki (2 sztuki) (80 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- 10 gram imbiru (8 kcal)
- po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu
- sól, pieprz
- 10 gram oleju rzepakowego, czyli 1 płaska łyżka (72 kcal)
- harrisa w proszku, pieprz cayenne
- Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 5 porcji kapuśniaczku, każda po 93 kcal (porcja klasycznego kapuśniaku na wędzonce ważąca 300 gram ma 111 kcal). Możecie do zupy dodać też upieczony filet z kurczaka (jak na zdjęciu, ale wtedy kaloryczność dania rośnie)
Wegetariański bigos
Na patelni roztopcie jedną płaską łyżeczkę masła, po czym wlejcie jedną łyżkę oleju rzepakowego i wrzućcie pokrojone w pióra 50 gram pora. Smażcie dwie minuty.
Dodajcie po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu oraz 10 gram startego imbiru. Smażcie minutę.
Dodajcie starte na tarce 50 gram marchewki. Smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie 500 gram brukselki, pokrojonej w plasterki, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty.
Wlejcie 150 ml wody, wymieszajcie, przykryjcie i duście 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Możecie też podlać wodą, jeżeli zbyt szybko wyparuje i bigos zacznie się przypalać.
Po tym czasie dodajcie przekrojone na pół 200 gram pomidorków koktajlowych. Wymieszajcie i duście kolejne 10 minut.
Lista zakupów – bigos
- 500gr brukselki (214 kcal)
- 50gr marchewki,czyli jedna sztuka po obraniu (21 kcal)
- 50gr pora (15 kcal)
- 10gr imbiru (8 kcal)
- 200gr pomidorków koktajlowych czyli 10 sztuk (40 kcal)
- po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu
- sól, pieprz
- 10 gram masła, czyli 1 płaska łyżeczka (75 kcal)
- 10 gram oleju rzepakowego, czyli 1 płaska łyżka (72 kcal)
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz cytrynowy
Rada: z podanych proporcji przygotujecie cztery porcje bigosu z brukselki, każda po 111 kcal (porcja klasycznego bigosu ważąca 200 gram ma 225 kcal). Możecie do bigosu dodać upieczoną rybę (jak na zdjęciu, ale wtedy kaloryczność dania rośnie).
Placki z cukini zamiast ziemniaczanych
600 gram cukinii umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Odstawcie na 5 minut. Po tym czasie odciśnijcie z cukinii sok i przełóżcieją do miski.
Do cukinie dodajcie 4 gramy oleju (1 łyżeczka), 5 gram czosnku (1 ząbek) starty na tarce oraz 200 gram cebuli (1 duża sztuka) pokrojonej w kostkę.
Dodajcie przyprawy – sól, pieprz cayenne, paprykę słodką, suszony lubczyk i natkę oraz jedno jajko. Porządnie wszystko wymieszajcie.
Na kratce z piekarnika połóżcie papier do pieczenia po czym łyżką nałóżcie 9 placków.
Pieczcie placki 35 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – placki z cukini
- 600 gram cukinii (102 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- sól, pieprz cayenne, papryka słodka, suszony lubczyk i natka
- jajko (78 kcal)
Rada: z podanych proporcji przygotujecie dziewięć placków, każdy po 32 kcal (jeden placek ziemniaczany waży 50 gram i ma 83 kcal).
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.
Klasyki polskiej kuchni w wersji fit