Przepis ten, kurczak z Azji Południowej, powstał trochę przez przypadek, ale wyszedł obłędnie, więc się nim dziś podzielę.
Przygotowanie dania
Filery z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w kostkę, przełóżcie do miski, dodajcie indyjski liść laurowy oraz liście curry, pokruszsoną suszoną papryczkę chilli i sól.
W moździeżu zmieszajcie pozostałe przyprawy i rozetrzyjcie je na drobny proszek. Przesypcie je do osobnego naczynia, dodajcie jogurt grecki i porządnie wymieszajcie.
Teraz jogurtową marynatę przełóżcie do filetów z kurczaka, porządnie wymieszajcie, przykryjcie i marynujcie całą noc w lodówce.
Kawałki kurczaka w marynacie smażcie na odrobinie tłuszczu przez 10 minut.
Po tym czasie dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, wymieszajcie i smażcie jeszcze kwadrans, od czasu do czasu mieszając.
Danie możecie podawać z kuskusem, ryżem, pieczonymi warzywami, sałatką z roszponki, poidorków i oliwy.
Lista zakupów – Kurczak z Azji Południowej
- 400 gram filetów z kurczaka
- 200 gram jogurtu greckiego
- 250 gram pomidorków koktajlowych
- sól
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 1 indyjski liść laurowy
- 1 suszona papryczka chilli (z pestkami)
- 10 liści suszonego curry
- po płaskiej łyżeczce ziaren kuminu, kozieradki, kolendry, kopru, suszonych liści kozieradki
- po pół płaskiej łyżeczki ziaren czarnej gorczycy, asafetydy
Więcej tu: klik, i na Facebooku i Instagramie.
Kurczak czy indyk?