Nietypowe święta: Międzynarodowy Dzień Pizzy

Nietypowe święta: Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Historia tego okrągłego, drożdżowego placka sięga XVIII wieku i ma swój początek w Neapolu. Nietypowe święta: Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Historia Pizzy

Drożdżowe placki znane były już w starożytności, z kolei pierwsza wzmianka o pizy (przez jedno z) pojawiła się w dokumentach datowanych na 997 rok.

Prekursorką pizzy we Włoszech była focaccia – drożdżowy placek z dodatkiem sera i przypraw. Z kolei pierwsze pizze wypiekano z dodatkiem sera i bazylii lub mięsa ryb. Pomidory nie były znane, zmieniło się to dopiero po sprowadzeniu ich z Ameryki przez Kolumba.

Pierwsze pizzerie w których podawano pizzę z pomidorami (marinara) pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. Na północ Włoch przysmak ten zawędrował dopiero po II wojnie światowej, dzięki migrującym za pracą robotnikom z południa.

W Ameryce pizzę zaczęto wypiekać w XIX wieku, a przyczynił się do tego przybyły do Nowego Jorku Gennaro Lombardi, u którego w późniejszym czasie stołował się m.in. Sinatra.

Rodzaje włoskiej pizzy

  • rzymska – cieńka i chrupiąca, prawie jak maca,
  • sycylijska – w kształcie prostokąta, ciekawostkę stanowi fakt że ser znajduje się pod sosem,
  • neapolitańska (pizza napoletana) – jej ciasto ma 3-4mm grubości w środku i 1-2cm na brzegach. Przygotowane jest z mąki typu 00, soli, oliwy, wody i piwnych drożdży. Formowana ręcznie, bez użycia wałka. Przyrządzana z lokalnymi pomidorami San Marzano i mozzarellą z bawolego mleka. Najczęstrze warianty to Margarita (oliwa, bazylia, pomidory, mozzarella), Margarita Extra (mozzarella w plasterkach z Campanii, bazylia, oliwa z pierwszego tłoczenia, pomidory) i marinara (czosnek, pomidory, oliwa, oregano). Pizzę neapolitańską wpisano na listę europejskich specjałów, a sztukę jej robienia uwzględniono na liście niematerialnego światowego dziedzictwa.

Pizzę wypieka się w specjalnych piecach z kopułą, opalanych drewnemktóre rozgrzewa się do temperatury 480 stopni (sic!), dzięki temu pizzę można upiec już w półtorej minuty.

Wskazówka: po czym poznać czy pizza była formowana ręcznie czy wałkiem do ciasta? Po pęcherzykach w upieczonym cieście – to które było wałkowane nie będzie ich miało.

Nasze wariacje na temat pizzy

Sprawdzone adresy w Krakowie

Inne nietypowe święta kulinarne w lutym:

2 – Francuski Dzień Naleśnika
3 – Dzień Ciasta Marchewkowego
5 – Światowy Dzień Nutelli
6 – Międzynarodowy Dzień Barmana
9 – Międzynarodowy Dzień Pizzy

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz