Żeby nie było, że tylko rozbijam się po restauracjach i nic nie gotuję. Dlatego w części Przepisy udowodnię Wam, że gotowanie wychodzi mi równie dobrze, jak ocenianie potraw przygotowanych przez innych ludzi.
Przepisy
W sekcji Przepisy znajdziecie przede wszystkim moje autorskie przepisy, które wyszły spod mojej ręki. Gotowanie mnie odpręża, lubię wymyślać nowe kombinacje smaków czy eksperymentować z resztek w lodówce.
Posiadam też niezłą kolekcję książek kucharskich, które namiętnie zbieram od lat. Przywożę je z każdej bliższej lub dalszej podróży, oraz każę to robić swoim znajomym. Lubię zglębiać tajniki danej kuchni i poszerzać swoje kulinarne horyzonty.
Znajdziecie tu też recenzje blogów kulinarnych, tych mniej lub bardziej znanych w polskiej (i nie tylko) blogosferze.
Dla ułatwienia, wszystko podzieliłam na kategorie, by łatwiej było Wam szukać. Znajdziecie tu inspiracje na słodkie i słone wypieki, dania na obiad oraz kolację, dania wege.
Zapraszam!
Książki Blogi (test przepisów z książek kucharskich i blogów)
Książki:
- Gotuję, nie marnuję Sylwia Majcher (kuchniawformie.pl)
- Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Sabrina Ghayour (sabrinaghayour.com).
- Lodovo Jolanta Naklicka-Kleser (pracowniasmaku.com.pl)
- Żydzi od kuchni Hanna Merlak (siekanina z rybą oraz)
Blogi:
- Słowackie bryndzowe haluszki (wg bloga Picante Cooking)
- Muszle nadziewane łososiem, porem i mascarpone (wg bloga Kwestia Smaku)
- Bajgle (wg bloga Moje Wypieki)
- Zabawy z kaczką (wg bloga Kwestia Smaku oraz Trufla)
- Proziaki (wg bloga Ania Gotuje)
- Karkówka i chleb (wg bloga JustMadeFood oraz Eksperymentalnie)
- Chrzanowe paluchy (wg bloga Ania Gotuje)
- Kruche ciasteczka serowe (wg bloga I Love Bake).
- Bułeczki z czarnuszką (wg bloga Jasiek Kuroń gotuje)
- Pizza z patelni (wg bloga Ania Gotuje)
- Żurek (wg bloga Gotuj z Kuroniem)
- Pieczone ziemniaczki (wg bloga Widelec i Spółka)
Moje przepisy
Dania fit
- Fit śniadania (pomysły na kanapki)
- Fit śniadania (domowa granola)
- Fit śniadania (jajecznica z imbirem i marchewką)
- Fit II śniadania (pomysły na mleczne koktajle)
- Fit II śniadania (figowo fistaszkowe ciasteczka z penaut butter)
- Fit II śniadania (domowe ciasteczka jeżyki)
- Fit II śniadania (daktylowe batoniki)
- Fit II śniadania (batoniki z dmuchanym ryżem)
- Fit desery (lodowa princessa kokosowa)
- Fit desery (brownie z domową śliwką w czekoladzie)
- Fit obiady (curry z dorszem)
- Fit obiady (curry z kurczakiem)
- Fit obiady (vege curry z batatem)
- Fit obiady (pieczony pstrąg z bigosem z brukselki)
- Fit obiady (pulled chicken)
- Fit obiady (pieczony kurczak z warzywami)
- Fit obiady (vege curry z kalafiora)
- Fit obiady (pizza na spodzie z kalafiora z warzywami vege)
- Fit obiady (fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z brokułów)
- Fit obiady (kurczak z warzywami i makaronem udon)
- Fit obiady (gulasz z kurczaka z warzywami i kaszą gryczaną)
- Fit obiady (podpłomyki z kurczakiem)
- Fit obiady (proziaki z ziarnami)
- Fit obiady (kapuśniaczek z brukselki z kurczakiem)
- Fit obiady (pstrąg tęczowy w harrisie z warzywami)
- Fit obiady (rybne pulpeciki z ryżem i blanszowanymi warzywami)
- Fit obiady (burger vege z ziarnami)
- Fit kolacje (krem z dynii z paprykowymi grzankami)
- Fit kolacje (krem z pieczonego buraka z migdałami)
- Fit kolacje (krem z brukselki pieczarek i szpinaku z pieczonym pstragiem)
- Fit kolacje (krem z kalafiora i pietruszki)
- Fit kolacje (krem z brokuła i pietruszki)
- Fit kolacje (krem z cukinii i pieczarek)
- Fit kolacje (tajska zupa kokosowa Tom Kha vege)
- Wołowy gulasz w wersji fit
- Vege burgery z kaszy i warzyw
- Słodkie fit ciasteczka
Biała dieta w wersji fit:
- Biała dieta zalecenia
- Biała dieta fit przepisy na fit śniadania
- Biała dieta fit przekąski
- Biała dieta fit obiady
- Biała dieta fit kolacje
Domowe pieczywo:
- Domowe pieczywo (będziemy uaktualniać na bieżąco o nowe przepisy)
- Chlebek do dzielenia sią
- Bajgle
- Bułeczki z czarnuszką
- Pszenny chleb z siemieniem
- Chleb żytni na domowym zakwasie
- Krakowskie obwarzanki
- Słoweński chleb (belokranjska pogača)
- Pszenny chleb z rozmarynem
- Chleb pszenny na żytnim zakwasie
- Pszenne bułeczki (najlepsze!)
- Chleb pszenny
- Chleb pszenno-żytni na drożdżach
- Mazurski chleb na piwie
- Bożonarodzeniowy chlebek ze Sri Lanki
- Wielkanocne amerykańskie bułeczki króliczki (bunny buns)
- Wielkanocne angielskie bułeczki z krzyżem (hit-cross buns)
- Zielony chlebek ze szpinakiem i ziarnami
- Serowo-czosnkowy monkey bread do dzielenia się
- Focaccia z suszonymi pomidorami i oregano
- Cloud bread chlebek chmurka
- Chlebek kukurydziany
Do chleba:
- Pasty do chleba (będziemy uaktualniać na bieżąco o nowe przepisy)
- Pieczona szynka do chleba
- Pieczony schab do chleba
- Pesto z liści rzodkiewki
- Domowej roboty twarożek z jogurtu greckiego
- Bigilla (maltańska pasta z białej fasoli)
- Siekanina z rybą (kuchnia żydowska)
- Pasta do chleba z ciecierzycy
Na słodko:
- Jagodzianki (smak dzieciństwa)
- Ciasto cytrynowe (na chandrę)
- Kanelbullar (szwedzkie bułeczki cynamonowe)
- Scones z rodzynkami (na śniadanie)
- Domowe pączki z różą (z piekarnika)
- Hamantasze (ciasteczka na święto Purim)
- Ciasto czekoladowe z kremowym serkiem
- Lemon pudding cake
- Mus chałwowy (na kilka sposobów)
- Maślane kruche ciasteczka z czekoladą i pomarańczą
- Słodko słony deser z kaszy jaglanej
- Słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego
- Domowa chałka z figą
- Kokosowy sernik jaglany z domową nutellą
- Rogaliki rugelach
- Chlebek bananowy
- Pieczony sernik
- Ciasto drożdżowe na dwa sposoby
- Brownie inne niż wszystkie
- Bananowy deser z mascarpone
- Jaglanka (na śniadanie)
- Serniczki z patelni
- Pieprzne ciasto z gruszką
- Domowa granola (na śniadanie)
- Ciasto z rabarbarem i kompot
- Ciasto kokosowe (vege)
- Ciasto z agrestem i malinami
- Owoce pod kruszonką (crumble)
- Ciasto czekoladowe z cukinią
- Babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem
- Mazurskie ciasto drożdżowe z rodzynkami na piwie
- Kaszubski biszkopt z białej fasoli
- Kaszubska legumina cytrynowa
- Kaszubskie ruchanki (drożdżowe placki z jabłkami)
- Domowe ciasteczka imbirowo-miodowe (idealne na Święta Bożego Narodzenia)
- Sernik baskijski z serków Philadelphia
- Włoska babka Panettone (Boże Narodzenie)
- Chałwowe brownie z pastą tahini
- Tarta Tatin
- Lodowa princessa kokosowa fit
- Brownie z domową śliwką w czekoladzie
- Amerykańskie bułeczki w kształcie króliczka (bunny buns)
- Angielskie bułeczki wielkanocne (hot-cross buns)
- Cake pops (ciasteczka na patyku z domową śliwką w czekoladzie)
- Figowo fistaszkowe ciasteczka (fit)
- Domowe jeżyki (fit)
- Batoniki z dmuchanym ryżem (fit)
- Imbirowo-miętowy szprycer
- Twarożek z greckiego jogurtu z dębowym miodem, orzechami i figami
- Bakaliowe lody bananowe
- Zapiekana mini serniczki
- Kokosowe brownie
- Cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia
- Choinka z ciasta francuskiego z kozim serkiem i konfiturą z gorzkich pomarańczy
- Cynamonowo-imbirowy bubble bread
- Cynamonowe racuchy z jabłkami
- Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
- Wielkanocne chlebki na dwa sposoby
- Naleśniki z mąki orkiszowej
- Poszarpany omlet cesarski
- Waniliowy fit sernik peanut butter
- Czekoladowo gruszkowa Tarta Herisson
- Wiśniowa tarta z Miasteczka Twin Peaks
- Mace braj
- Naleśniki ziemniaczane z makiem i śliwkami
- Bułeczki z makiem i śliwkami
- Sernik z borówkami i i białą czekoladą
- Gruszki zapiekane z Halloumi i szałwią
- Dyniowe bułeczki z makiem
- Naleśniki owsiane z borówkami
- Babka jaglana z jabłkami
- Brownie z czerwonej fasoli
- Jaglane ciasteczka z jabłkami
- Pudding chlebowy
Obiady/Kolacje:
Różne
- Kuchnia arabska dla opornych
- Zapiekanki na obiad (będziemy uaktualniać na bieżąco o nowe przepisy)
- Wytrawne tosty francuskie
- Rancho canario (kuchnia teneryfska)
- Pizza na spodzie z fasoli
- Bliskowschodnia pizza na spodzie z ciecierzycy
- Styryjska fasola kwiatowa na dwa sposoby
- Pistacjowym makaron z truflami, chili i botargą
- Zagorski mlinci (z mięsem i wege)
- Faszerowane jajka na dwa sposoby
- Sycylijskie ziemniaczki z rondelka
- Faszerowane pomidory z miętowym pesto
- Mini zapiekanki z cukinii kalarepy z kozim serem i morelami
- Camembert w czekoladzie
Mięso
Drób
- Kurczak zapiekany w jogurcie z curry
- Kurczak 5-smaków z mleczkiem kokosowym
- Curry z kurczaka z ciecierzycą i makaronem udon
- Kuchnia azjatycka – szaszłyki z kurczaka
- Afrykański kurczak piri piri
- Czulent
- Kaszubskie ferkase z kurczaka
- Pieczona kaczka i gratin z ziemniaków
- Azjatyckie szaszłyki z kurczaka na gałązkach z rozmarynu
- Fit curry z kurczakiem
- Kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie
- Kuchnia indyjska: Parda Biryani
- Jambalaya
- Gumbo i chlebek kukurydziany
- Filet z kurczaka w gruszkach
- Kurczak w rozmarynie
- Kurczak zapiekany w pomidorach
- Kurczak zapiekany w pesto z nerkowców
- Kuku Paka
- Kurczak w kremowym sosie
- Kurczak w białym winie
- Couscouse Royale
- Kurczak z Azji Południowej
- Kaczka w wiśniówce
- Kurczak cacciatore
- Kurczak duszony w warzywach
Wołowina
- Pieczony Mostek
- Pieczony mostek z kaszą gryczaną
- Boeuf bourguignon dla leniwych
- Picadinho gulasz wołowy (kuchnia maderska)
- Afrykański gulasz z masłem orzechowym mafe
- Mięsne pierogi z imbirem
- Steki wołowe z masełkiem anchois
- Stek z polędwicy wołowej z masełkiem truflowym i ziemniakami w ajwarze
- Stek bavette z fioletowymi warzywami
- Szisz wołowina
- Kofty z mielonej wołowiny
- Kreolskie kiełbaski z wołowiny
- Pieczonka z wołowiny
- Spaghetti bolognese
- Bogracz
- Toskańskie pulpeciki
- Wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami
Wieprzowina
- Veprovy rizek i bramborovy salat (klasyki kuchni czeskiej)
- Maczanka po krakowsku
- Kuchnia azjatycka – polędwiczka w miodzie
- Pieczone żeberka na dwa sposoby
- Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną (pulled pork)
- Zapiekanka z ziemniaków i białej kiełbasy (kuchnia z resztek)
- Gołąbki dla leniwych
- Pyttipanna (szwedzkie danie z resztek)
- Makaron na kilka sposobów
- Fasolka po bretońsku
- Domowe kiełbaski z piekarnika
Ryby i owoce morza
- Śledzie po kaszubsku
- Pulczi ze śledzia (kuchnia kaszubska)
- Morskie smakołyki – pieczony łosoś tuńczyk i krewetki
- Pieczony pstrąg i bigos z brukselki
- Fit curry z dorszem
- Halibut zapiekany z ryżem i strączkami
- Pstrąg tęczowy z dyniowym ryżem i strączkami
- Makrela z grilla i orientalny kuskus
- Papryka faszerowana pstrągiem i ryżem
- Pikantny makaron z papryką i krewetkami
- Krewetki z gruszką
- Pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem
- Pasta z tuńczyka i ogórków
- Dorsz w cytrynach
- Brokułowa zapiekanka z makrelą
Zupy
- Solianka
- Forszmak inaczej
- Zupa z sałaty masłowej
- Buraczanka ziemniakowa (długo by tłumaczyć, wegetariańska)
- Zupa curry (wegetariańska)
- Letnia zupa brokułowa (i jej wariacje np. z kalafiorem i bobem)
- Zupa krem z kukurydzy i ziemniaków
- Letnia zupa warzywna
- Kaszubska zupa musztardowa
- Dziadówka (kaszubska zupa z maślanką i boczkiem)
- Pomidorowo-cebulowa z jajkiem (kuchnia maderska)
- Zupa wdów (kuchnia maltańska)
- Minestra (kuchnia maltańska)
- Letnia zupa z zielonych warzyw (fit)
- Krem z dynii z paprykowymi grzankami (fit)
- Krem z pieczonego buraka z migdałami (fit)
- Krem z brukselki pieczarek i szpinaku z pieczonym pstragiem (fot)
- Krem z kalafiora i pietruszki (fit)
- Krem z brokuła i pietruszki (fit)
- Krem z cukinii i pieczarek z pieczonym pstrągiem (fit)
- Tajska zupa kokosowa Tom Kha vege (fit)
- Orientalny krem z dyni
- Styryjska zupa dyniowa z Grazu
- Rosół wegetariański z knejdlech (kuchnia żydowska)
- Boršč z Pragi
- Letni kapuśniaczek
- Tajska zupa Khao Soi Gai
- Botwinka z kalarepą
- Krem z batatów i ziemniaków
- Bazyliowy krem pomidorowy
- Krem z zielonego groszku
- Irlandzka zupa Colcannon
Wegetariańska:
- Curry z ciecierzycą i lawasz
- Kuchnia północno afrykańska – koshari
- Burger i słodko słone frytki z curry
- Zapiekany szpinak z batatami
- Orientalny pasztet z soczewicy
- Faszerowana cukinia
- Pieczone warzywa z domowymi sosami
- Domowy kumpir z rzodkiewką
- Curry warzywne
- Kotlety z kalafiora
- Kotlety z kalafiora i cukinii
- Faszerowane pomidory i cukinia
- Sorgo z pomidorami
- Kasza z warzywami
- Papas arrugadas, mojo verde i mojo rojo (kuchnia teneryfska)
- Jollof rice (bożonarodzeniowa potrawa wigilijna z Afryki)
- Vege burger
- Pieczone warzywa na trzy sposoby
- Dal z ciecierzycy
- Vege pasztet z fasoli i dyni
- Dynia smażona w przyprawach
- Chaczapuri
- Faszerowana papryka zapiekana z ziemniakami
- Kluski kładzione z boczniakami
- Frittata z ziemniakami
- Młoda kapusta ze smażonymi rzodkiewkami
- Struklji (słoweńskie rolowane pierogi)
- Leniwe pierogi
- Makaron ramen z pak czoi, grzybkami shimeji
- Placki z cukinii z piekarnika
- Casserole z cukinii
- Makaron ryżowy z warzywami z woka
- Cukiniowe curry z makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym
- Szyszki z kapusty
- Sycylijskie ziemniaczki z rondelka
- Faszerowane pomidory z miętowym pesto
- Tarta z cukini śliwek i koziego sera
- Kotlety z patisona z botwiną z patelni
- Faszerowane cebule
- Ziemniaki zapiekane z grzybami
- Pici all’Aglione
- Klopsiki z selera i ziemniaków
- Pulpeciki z cukini i kaszy kuskus
- Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami
- Kenijskie ziemniaczki irio
- Ziemniaczano szpinakowe kotleciki
- Ravioli z płynnym żółtkiem i truflami
- Babka jaglana z warzywami
- Polsko-włoskie ravioli
- Hummus z warzywami
- Pikantny gulasz z tofu
- Zapiekanka z czarnej rzepy i pasternaku
- Chili sin carne
- Pieczona brukselka z parmezanem
Kuchnia japońska
- Cała prawda o kuchni japońskiej
- Kuchnia japońska: kiszonki tsukemono
- Kuchnia japońska: miso-shiru
- Kuchnia japońska: omlet omuraisu
- Kuchnia japońska: mleczny chleb Hokkaido
- Kuchnia japońska: ochazuke
- Kuchnia japońska: łosoś w kewpie
- Kuchnia japońska: kurczak w sosie teriyaki
- Kuchnia japońska: kurczak w dashi i shoyu tare
- Kuchnia japońska: kurczak w shoyu tare
- Kuchnia japońska: kurczak w miso
- Kuchnia japońska: sałatka ziemniaczana
- Kuchnia japońska: spaghetti po japońsku
- Smażony ryż w chińskim stylu
- Asazuke z kapusty pekińskiej
- Kotlety wieprzowe w panko
- Grillowany szaszłyk drobiowy
- Duszone grzybki shiitake
- Sos sezamowy i sos ponzu
Kuchnia indyjska
- Cała prawda o kuchni indyjskiej
- Kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani
- Kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim
- Kuchnia indyjska: gobi aloo
- Kuchnia indyjska: chlebki naan
- Kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo
- Kuchnia indyjska: kurczak korma
- Kuchnia indyjska: samosy
- Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki
- Kuchnia indyjska: dal kachori
- Kuchnia indyjska: curry z ciecierzycy
Kuchnia koreańska
- Kuchnia koreańska: kimchi na 3 sposoby
- Kuchnia koreańska: surówki
- Kuchnia koreańska: pierożki mandu
- Kuchnia koreańska: marynowana wołowina bulgogi
- Kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim
- Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi
- Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum
Felietony
Więcej o mnie tu: klik, na moim Facebooku i Instagramie.